Questions? Feedback? powered by Olark live chat software
Bateria solară. Cum alegi cea mai bună variantă?

Orice sistem solar fotovoltaic, off-grid sau hibrid, are nevoie de o baterie solară pentru a înmagazina surplusul de energie produs de panouri și a-l folosi mai apoi atunci când acestea nu produc curent (noaptea) sau au o eficiență mai scăzută (iarna ori în zilele când cerul este înnorat). Bateria nu doar că stochează energia produsă, dar reprezintă și un mecanism prin care poți economisi sume considerabile la factura de curent.


Căutările și evaluarea unor baterii solare potrivite pentru sistemul tău pot crea ușoare confuzii, mai ales dacă nu ești în temă cu acest subiect. Desigur, furnizorul de la care alegi să achiziționezi panourile te va ajuta cu toate informațiile de care ai nevoie pentru a înțelege de ce trebuie să cumperi trei panouri și nu patru, de ce invertorul trebuie să aibă dimensiunea aceasta și nu cea la care te gândisei anterior și care sunt bateriile potrivite pentru sistemul ales. Cu toate acestea, este bine să cunoști mai multe informații înainte de a  consulta un specialist.


Cum alegi bateria pentru instalația solară


O alegere adecvată începe prin luarea în considerare a doi indicatori importanți. Capacitatea de stocare, exprimată în kWh, indică cantitatea de curent ce poate fi stocată de baterie și pentru cât timp poate fi alimentată casa cu ajutorul acesteia. Mai apoi, puterea bateriei stabilește cantitatea de energie care poate fi furnizată într-un singur ciclu de încărcare, și se măsoară în kW. Aceste parametri vor avea însă o relevanță doar în măsura în care ai calculat anterior necesarul de consum al casei. 


Pe lângă acestea, adâncimea de descărcare îți arată cât de mult poate fi utilizată o baterie înainte de a fi reîncărcată. Eficiența de convertire și stocare este, de asemenea, un indicator de fiabilitate util. Cu ajutorul său afli câte unități de curent electric poți folosi ca procent din curentul deja stocat în acumulatori.


Oferă o atenție sporită și altor factori precum: durata de viață a bateriei, producătorul, review-urile din partea clienților și respectarea cerințelor de siguranță în procesul de fabricare și exploatare. 


Tipuri de baterii

Următorul pas privește alegerea tipului de baterie. Dintre variantele disponibile pe piață, cele mai comune tipuri pentru sistemele solare sunt bateriile din plumb-acid (AGM&Gel) și cele cu litiu-ion.

Bateriile din plumb-acid (AGM&Gel)

Se găsesc în mai multe variante, dar cele care ne interesează pentru subiectul actual sunt bateriile sigilate (“Sealed Batteries”), care se împart în două tipuri: AGM și Gel. Ambele tipuri reprezintă alegeri populare pentru sistemele fotovoltaice, fiind disponibile pe piață de foarte multă vreme, fapt ce explică și costul redus. În cele ce urmează ne vom referi la ele separat pentru a stabili mai ușor deosebirile dintre ele:


  • Bateriile AGM au o capacitate de încărcare mare și pot fi descărcate la o adâncime mai mare, însemnând până la 80% din capacitatea lor. Cu toate acestea, pentru a prelungi durata de viață este bine ca acest prag să nu treacă de 50%. De regulă, o astfel de baterie rezistă la peste 600 de cicluri de descărcare profundă, dovedind rezistență și la temperaturi scăzute, datorită faptului că nu conține elemente care îngheață. Totuși, este sensibilă la temperaturi ridicare și supraîncărcare. 

    Bateriile AGM sunt o alegere potrivită dacă ai un sistem pentru iluminat, încărcat telefoane sau alimentat consumatori mic.


  •  Bateriile cu Gel, în comparație cu orice altă baterie cu plumb-acid, se comportă mult mai bine în cazul temperaturilor ridicate, a vibrațiilor, șocurilor sau descărcărilor excesive, dar nu rezistă la fel de bine la temperaturile scăzute. Nu au o durată de viață lungă, însă pot suporta peste 1000 de cicluri de descărcare profundă. Față de bateriile AGM, depozitează mai puțină energie în același spațiu, motiv pentru care durează mai mult să se încarce și produc mai puțină energie.

Acest tip de baterie este potrivit dacă te afli într-o zonă cu climat destul de cald și vrei să alimentezi un TV, un frigider mic și ai instalat un invertor pe bancul de acumulatori.



În cazul în care dorești să devii independent de rețeaua națională prin intermediul unui sistem fotovoltaic și cauți să minimizezi costurile, bateriile AGM sau Gel sunt o soluție rentabilă și eficientă pentru nevoile tale.


Bateriile cu litiu-ion

În comparație cu prima variantă, aceste baterii dovedesc o durată de viață mai mare, având între 3000 și 5000 de cicluri de încărcare, fiind des întâlnite în special în sistemele moderne de stocare a energiei solare. Au o putere mai crescută la curent mai mic și, totodată, adâncimea de descărcare este și ea mult mai mare. 

Cum orice plus este însoțit și de un minus, nici aceste baterii nu sunt exceptate de la regulă. Durata lor de viață este într-adevăr mai mare, dar aceasta poate să scadă chiar și când acumulatorii nu sunt folosiți. În plus, tehnologia lor avansată presupune și costuri de producție mai ridicate, ceea ce înseamnă că va trebui să scoți mai mulți bani din buzunar pentru achiziționarea lor.

Bateriile cu apă sărată

Piața bateriilor solare a venit cu cel mai nou model, testat deja de mulți prosumatori din Statele Unite. În compoziția lor nu se regăsesc metale grele, în schimb sunt bazate pe electroliți de apă sărată, fapt ce le face mult mai ușor de reciclat. 

Dezavantajul acestora este determinat de tehnologia relativ nouă care este încă în proces de dezvoltare. Rămâne să vedem cât de eficiente se vor dovedi acestea în timp.Alegerea bateriei solare potrivite pornește de la analiza și verificarea acestor criterii principale. O decizie corectă se va vedea mai apoi în eficiența instalației solare și costul redus al facturilor. Dacă simți că ai îndoieli cu privire la produsul adecvat, echipa noastră este gata să îți ofere consultanța de care ai nevoie.

Comentarii

Articole similare