Cât te costă să instalezi panouri solare fotovoltaice acasă?

Cât te costă să instalezi panouri solare fotovoltaice acasă?

Dacă plănuiești să instalezi un sistem fotovoltaic rezidențial pe acoperișul casei, cu siguranță prima întrebare care îți vine în minte este “Cât mă costă?”.

Răspunsul la această întrebare nu este deloc unul simplu, și asta deoarece implică mai mulți factori care pot influența prețul panourilor.

În următoarele rânduri îți vom prezenta toate informațiile de care ai nevoie pentru a afla cât costă să instalezi panourile solare fotovoltaice la tine acasă. 


Cum funcționează panourile fotovoltaice?

casa_cu_panouri_fotovoltaice

Panourile solare folosesc radiația solară pentru a produce energie electrică. Celule din siliciu din care acestea sunt fabricate captează radiațiile și le convertesc mai apoi în curent electric cu ajutorul unui invertor, care transformă curentul continuu produs în curent alternativ utilizat de aparatele electrice din locuință.


Care este diferența între sistem on-grid, off-grid și hibrid?

Principalele diferențe dintre cele trei sisteme constau în independență și ceea ce se întâmplă cu surplusul de energie produs de panouri.

sistem_solar_on_grid

Sistemele on-grid nu au nevoie de baterii, folosesc un invertor (indispensabil pentru orice sistem PV ) și sunt conectate la rețeaua națională, oferind o reducere a consumului de curent electric din rețea. Când acestea nu pot funcționa la capacitate maximă, ca de exemplu în lunile de iarnă, necesarul de consum este acoperit prin intermediul rețelei de distribuție. Dezavantajul acestor sisteme constă în lipsa unei baterii care să stocheze surplusul de energie produs. În acest caz energia fie se pierde, fie este alimentată mai departe în rețeaua națională. Cu toate acestea, o baterie solară poate fi adăugată ulterior instalației solare.

Trebuie să știi dinainte că modulele solare on-grid nu vor funcționa în timpul unei pene de curent, invertorul oprind sistemul din motive de siguranță.

sistem_solar_off_grid

Sistemele off-grid sunt sisteme independente destinate locuințelor din zone complet izolate, care se află la o distanță mare de rețeaua națională. Pentru a putea funcționa în mod independent instalația solară are în componența sa o baterie solară de 12V sau mai mult (24V, 48V sau bateriile Li-Ion cu voltaje mai mari de 400V). Bancul de baterii stochează surplusul de energie pentru a putea fi folosit pe timp de noapte sau în zilele cu cer noros când randamentul panourilor este mai scăzut.


sistem_solar_hibrid

Sistemele hibrid au atras tot mai mult atenția, fiind la mare căutare în ultima vreme. Ele combină caracteristicile primelor două sisteme, astfel că pot produce energie electrică în mod independent, în același timp în care rămân conectate la o sursă auxiliară, fie ea rețea națională de distribuție sau generator. Diferența constă în numărul redus de baterii sau lipsa totală a acestora, datorită racordării la sursa auxiliară. Mai mult decât atât, invertorul hibrid asigură funcționarea optimă a dispozitivelor din casă cu ajutorul funcției de comutare automată de pe sistem fotovolatic pe baterii pe rețea sau invers.


Care sunt cele mai potrivite panouri pentru casa mea?

În alegerea panourile solare potrivite trebuie sa ții cont de acoperișul casei, condițiile climatice din zona în care locuiești și numărul de ore cu lumină naturală.

Dacă ai un acoperiș cu o suprafață redusă cea mai bună alegere o reprezintă panourile monocristaline, cunoscute pentru tehnologia avansată și eficiența crescută peste 20%. 

panouri_fotovoltaice_monoscristaline

Pentru a atinge aceste performanțe, modulele monocristaline trec printr-un proces complex de fabricație și presupun o investiție mai mare, dar, spunem noi, corectă din punct de vedere raport preț-calitate.

Panourile policristaline sunt mai ieftine și pot fi o alegere potrivită atunci când bugetul este limitat. Pentru o casă cu acoperiș mare, poți opta pentru un sistem cu panouri policristaline. Un număr mai mare de panouri poate atinge o eficiență similară cu cea a modulelor monocristaline.


Dacă dorești să apelezi la una dintre cele mai recente tehnologii de fabricare a celulelor solare poți apela la panourile de tip Half-Cells. 

panouri_solare_fotovoltaice_half_cells

Acestea sunt cunoscute în rândul specialiștilor și pasionaților de energie regenerabilă pentru eficiența crescută, toleranța ridicată la umbrire și riscul redus de puncte fierbinți. Datorită acestor avantaje vei putea amortiza investiția inițială într-un timp mult mai scurt.  

Modulele solare monocristaline cu jumătate de celulă de la Trina Solar, disponibile pe site-ul nostru, îți oferă calitate superioară la un preț avantajos.


De câte panouri solare am nevoie pentru casă?

Pentru a afla răspunsul la această întrebare trebuie să iei în calcul consumul de energie, suprafața și tipul acoperișului.

Consumul de curent electric îl poți determina verificând facturile de energie electrică din ultimul an, în special consumul în kWh, acesta fiind numărul de care ai nevoie pentru a stabili câtă energie trebuie să producă panourile pe oră pentru a alimenta consumabilele din casă. Tipul și suprafața utilă a acoperișului le poți afla cu ușurință din planul casei.

sistem_panouri_fotovoltaice_montate_pe_acoperis

Vom face o mică simulare pentru estimarea numărului de panouri în funcție de consumul de energie. Să presupun că locuința are un consum mediu de 300 kW pe lună. Dacă împărțim acest număr la 30 de zile (media lunară) rezultă un consum zilnic de 10kWh. Mai departe împărțim cei 10 kWh la un coeficient de 3,3, reprezentând media zilnică anuală, și reiese că puterea instalată necesară panourilor pentru a produce energia de care avem nevoie este de 3 kWp (3000Wp).

 Pentru a stabili în final numărul de module solare care urmează a fi montate efectuăm un calcul simplu prin care împărțim puterea maximă instalată la capacitatea panourilor. Să luăm ca exemplu un kit pentru iluminat, alimentare TV, receiver satelit și frigider, alcătuit din panouri fotovoltaice policristaline de 150W buc. În urma calcului rezultă că vom avea nevoie de 20 de panouri montate pentru a produce curent electric (3.000 : 150 = 20).


Cât pot economisi cu ajutorul panourilor?

În cazul sistemelor on-grid trebuie sa iei în calcul consumul, dar și eventualele costuri suplimentare pentru racordare. În medie, cu un astfel de sistem poți economisi până la 30% din costurile facturii la energie, iar în ceea ce privește amortizarea, în aproximativ 5 ani te poți bucura de energia produsă de panouri fără costuri.

Sistemele hibrid pot economisi până la 80% din costuri, dacă vei adăuga și o baterie solară performantă. Desigur această estimare diferă în funcție de tipurile de module instalate și dimensiunea acestora.

De regulă, investiția inițială într-un sistem de panouri ajunge să fie amortizată în cca. 5-10 ani. Această variabilă depinde însă foarte mult de calitatea și performanța modulelor solare, dar și de sistemul ales. Cu cât sunt mai bune panourile, cu atât vei reuși să amortizezi mai repede banii investiți.


Ce se întâmplă în cazul unei pene de curent?

Poți sta fără grijă dacă ai montat pe acoperiș un sistem off-grid sau hibrid. Bancul de baterii injectează în instalație surplusul de energie stocat, având astfel un rol de back-up pentru principalii consumatori din casă. Nu uita că energia din baterie nu este infinită. Când te afli în situația unei pene de curent utilizează doar dispozitivele de care ai nevoie, pe rând și un timp mai redus. 

Sistemele on-grid, deși conectate la rețeaua de distribuție, pot utiliza un invertor cu back-up prevăzut. În acest fel, ești sigur că principalii consumatori din casă (frigider, sistem de alarmă sau aragaz electric) vor funcționa în continuare. Sistemul de backup se stabilește cu foarte mare grijă și este recomandat doar acolo unde este strict necesar, din mai multe motive ce țin de siguranță, însă vom discuta în detaliu despre acest aspect într-un articol viitor.


Care sunt costurile unei instalații solare?

montare_panouri_solare_fotovoltaice

Stabilirea prețului este ultimul pas înainte de a te decide dacă urmează să investești sau nu într-un sistem de panouri. Am lăsat răspunsul la această întrebare la final, pentru că înainte de a calcula costurile este necesar să cunoști alte date precum consumabilele din casă și cât consumă acestea, suprafața acoperișului și de câte panouri ai nevoie pentru a obține atât curent electric cât consumi. 

Nu putem determina un cost exact, deoarece oferta diferă de la un client la altul și de la o casă la alta. Un sistem complet poate ajunge chiar și la 1.600 de euro per kilowatt instalat, în timp ce sistemele mai ieftine, sub 1000 euro nu îți vor garanta neapărat o calitate bună a echipamentelor. În următoarele rânduri îți vom prezenta câteva prețuri orientative care sperăm că îți vor fi de folos.

Un sistem off-grid ce alimentează un frigider de 30-40 Watti, un televizor și 4 becuri LED pornește de la 1100 euro.

Costurile pentru un sistem on-grid montat pe acoperiș pornesc de la 0.8 -1 eur./watt peak (Wp). Estimativ prețul unei instalații solare începe de la 3.200 euro. Dacă alegi să încorporezi și o baterie solară în sistemul tău un calcul de început pornește de la 1100-1500 euro per kilowatt  instalat, fără TVA.

Acestor cifre li se adaugă montajul, care poate diferi în funcție de dificultatea de instalare și echipa care se ocupă de aceasta, precum și avizele și proiectarea care, și ele, presupun un cost suplimentar. 


Ești pregătit să obții curent electric din surse regenerabile? Echipa noastră de specialiști te poate ajuta să estimezi dimensiunea corectă și costurile pentru instalarea unui sistem fotovoltaic la tine acasă.

Taguri:

Comentarii

Cozac marcel 04 iul, 18:48 Raspunde
Buna la ce costuri se poate ajunge la o casa 6 7 becuri mașina spălat frigider tv centrala mulțumesc
Vezi raspunsurile
Tache ileana 04 iul, 00:11 Raspunde
Buna seara sunt interesata de o lucrare cu panouri fotovoltaice, cu cine pot sa iau legatura? Multumesc.
Vezi raspunsurile