Questions? Feedback? powered by Olark live chat software
Ce conține o instalație solară fotovoltaică?

Motivele pentru care ai alege să apelezi la energia solară sunt nenumărate. Facturile crescute la curent sunt ceea ce îi determină pe majoritate oamenilor să aleagă o sursă regenerabilă și nelimitată care poate produce electricitate. Mai mult decât atât, independența față de rețeaua națională, precum și reducerea emisiilor de carbon care vor contribui la protejarea mediului înconjurător, sunt alți doi factori decizionali care te pot determina chiar și pe tine să faci trecerea la energia solară. Înainte însă de a scoate cardul pentru a cumpăra panouri solare, trebuie să cunoști câteva informații despre toate elementele componente necesare unui astfel de sistem. Până la urmă, nu este îndeajuns un panou montat pe acoperiș ca tu să te bucuri de curent electric gratuit.

Dacă în articolul anterior am prezentat într-o notă informativă componentele care alcătuiesc sistemul solar termic, acum este timpul să afli ce conține instalația solară fotovoltaică.


Din ce este compusă o instalație solară fotovoltaică?

sistem_panouri_fotovoltaice

Tehnologia care stă la baza panourilor fotovoltaice presupune ca acestea să capteze radiațiile solare și să le transforme în electricitate prin intermediul celulelor fotovoltaice din componența panourilor. Energia produsă poate fi transformată în curent alternativ prin intermediul unui invertor, pentru utilizare imediată, sau poate fi stocată (surplusul produs) într-o baterie solară pentru o utilizare ulterioară. 

Astfel distingem trei tipuri de sisteme solare fotovoltaice:

Sistemele on-grid produc propriul curent electric, dar, în același timp sunt racordate și la rețeaua națională, motiv pentru care nu au nevoie de o baterie, doar de un invertor solar, care de cele mai multe ori are încorporat în cadrul lui și un controller. Sistemele on-grid pot pompa surplusul de energie produs în rețeaua națională sau pot primi curent de la ea atunci când panourile nu fac față cererii crescute de consum ori funcționează la un randament scăzut.

Sistemele off-grid sunt independente de rețea astfel că necesită instalarea unei baterii solare. La aceasta se mai adaugă și alte componente precum invertorul și un controller MPPT sau PWM. Bateria solară are rolul de a capta surplusul de energie produs de panouri pentru a putea furniza curentul pe timp de noapte, în zilele înnorate sau când există pene de curent.

Fiind independente de rețea sistemele off-grid sunt o alegere potrivită pentru gospodării aflate în zone izolate de rețeaua națională.

Sistemele Hybrid reprezintă o combinație dintre primele două categorii. Se comportă similar cu sistemele on-grid, fiind conectate la rețea, dar dispun și de o baterie solară care stochează energia pentru utilizare ulterioară (la fel ca în cazul sistemelor off-grid). Atunci când energia stocată este epuizată, rețeaua națională reprezintă rezerva.

Un alt aspect important legat de acest tip de sisteme este că pot avea, în același timp, două surse care generează curent electric, respectiv energia solară și un generator.


Ce înseamnă fiecare componentă a instalației solare fotovoltaice?

Indiferent de sistemul ales, componentele sunt în mare parte aceleași. Astfel că vom prezenta mai jos câteva informații despre fiecare, pentru a te ajuta să înțelegi cum reușește curentul electric să ajungă de la panouri la încărcătorul care îți alimentează telefonul.


Panourile solare

Reprezintă principalul element, în lipsa căruia nu ai putea folosi lumina razelor soarelui drept “furnizor” de energie. 


Pe piața sistemelor solare poți găsi disponibile patru tipuri de panouri fotovoltaice: monocristaline (imagine alăturată), policristaline, amorfe (tip “film”) și hibride. Dintre acestea, primele două sunt cele mai utilizate, în special atunci când vine vorba de achiziționarea lor pentru uz rezidențial.


panouri_fotovoltaice_monocristaline


Atât panourile monocristaline, cât și cele policristaline au în compoziție celule fabricate din siliciu, în cantitate care diferă în funcție de tipul de panouri. Astfel, panourilor monocristaline folosesc un singur cristal pur de siliciu din care sunt fabricate celulele. Procesul de producție este unul complex ce necesită anumite costuri de producție, motiv pentru care acest tip de panouri implică o investiție mai mare. Cu toate acestea, tehnologia lor este cea mai avansată, dovedind o eficiență de peste 20%.


Panourile fotovoltaice policristaline au în componență celule tăiate dintr-un lingou de siliciu topit, recristalizat și turnat apoi într-o matriță pătrată pentru a fi asamblat în celule complete. Procesul de fabricație fiind mai simplu și costul de producție este mai redus. Eficiența lor tinde astfel să scadă puțin, ajungând la o medie de aproximativ 17%.


panouri_fotovoltaice_policristaline


Avantajul panourilor policristaline este că pot capta cu ușurință lumina solară chiar și atunci când aceasta nu lovește direct suprafața panourilor, iar radiația este în fapt reflectată de pe alte suprafețe.


Foarte mulți clienți interesați ne întreabă adesea cum să aleagă panourile potrivite, iar răspunsul nostru este de fiecare dată aceleași. Depinde. Depinde de consumul zilnic de energie și de zilele de autonomie. Localizarea geografică este un factor important, precum și determinarea celui mai mic număr de ore de lumină naturală în lunile înnorate ale anului. În plus, contează forma acoperișului (unghiul de înclinare) și eficiența panourilor solare. În funcție de aceste criterii, echipa noastră te poate ajuta să faci alegerea potrivită. 


Încărcător (regulator) solar


controller_solar_profesional_mppt


Deși există două tipuri de chargere, MPPT și PWM, recomandarea noastră pentru instalația solară fotovoltaică este utilizarea unui controller MPPT.


În limbaj mai cunoscut, MPPT înseamnă Controller pentru urmărirea punctului de putere maximă și are la bază o tehnologie ce stabilește tensiunea de ieșire a panoului solar, comparând-o cu cea a acumulatorilor (baterii), pentru a putea asigura un transfer controlat și optim între cele două. Mai apoi, decide care este punctul din care poate colecta voltajul maxim de la panouri și îl transferă către bancul de acumulatori.


Panourile fotovoltaice captează radiațiile solare și le convertesc mai apoi în curent continuu. Acesta circulă prin cabluri speciale și intră în interiorul controller-ului MPPT acolo unde este transformat tot în curent continuu, dar de această dată având o putere mai mare. O astfel de transformare are ca explicație funcția controller-ului de a alimenta bateriile solare care cer un anumit voltaj pentru a realiza ciclul de încărcare corect. 

Nu în ultimul rând, un încărcător are și funcția de protejare a bateriei solare de supraîncălzire sau descărcare completă.


Invertor


kit_fotovoltaic_off-grid

Nu poți alimenta dispozitivele electrice din casă cu energie produsă de panourile fotovoltaice fără puțin ajutor. Așa cum am menționat deja, panourile produc curent continuu (DC), dar aparatele electrocasine au nevoie de curent alternativ (AC) pentru a putea funcționa. Principalul scop al invertorul este tocmai acela de a converti DC în AC.


Baterie solară


baterie_acumulator_gel_mpl_power_glpg


Cele mai comune tipuri de baterii solare:

  • plumb-acid (AGM&Gel)
  • litiu-ion

Bateriile sunt una dintre cele mai importante părți ale fiecărui sistem solar independent sau hibrid. Principalul rol al acestora este de a stoca surplusul de energie produs. Atunci când panourile solare produc mai mult curent electric decât ai nevoie să consumi, bateria stochează acea cantitate extra petnru a o folosi la nevoie în momentele în care panourile nu pot funcționa pentru a produce energie (noaptea, în zile cu vreme neprielnică, în timpul unei pene de curent).

În funcție de tensiunea și capacitatea bateriei, o echipă de specialiști poate determina numărul necesar de acumulatori pentru instalația solară. 


Alte componente

Înainte de a te decide asupra panourilor fotovoltaice potrivite, trebuie să ai în vedere și alte câteva elemente necesare pentru o bună funcționare a acestora. Astfel, instalația solară are nevoie de cabluri speciale fotovoltaice, siguranțe, sistem de împământare, sistem de monitorizare și automatizare, precum și o structură de montaj.


Deja știi ce trebuie să conțină o instalație solară fotovoltaică, iar de acum îți va fi mult mai ușor să faci alegerea potrivită. Vei știi ce întrebări să pui furnizorilor de care alegi să cumperi și nu te voi confrunta cu situația de a fi păcălit.


Echipa noastră de profesioniști te poate ajuta să alegi sistemul care va funcționa cel mai bine pentru gospodăria ta, în funcție de necesarul de consum, proprietate și spațiul disponibil pentru montarea panourilor solare. În cazul în care deja știi ce cauți, poți opta pentru unul din sistemele preconfigurate de mici dimensiuni.

Comentarii

M
Mazilu Dumitru
24 sept.
Bună ziua,
Puteți să mă ajutați cuun sistem de 0,4...06 kW pentru balcon? Aș dori să poată fi racordat la priză.
Mulțumesc!
P
Panourisolare365.ro
25 sept.
Da, va vom trimite pe email in 24 ore. In curand si pe site.
M
Mariana
19 mar.
vreau un sistem solar de 2 kw pe zi maxim am probleme mari cu instalatia peste câteva luni mă mut și vreau să duc instalatia Aici am contor cu disc. dincolo este deja facuta instalație nouă. acum îmi trebuie urgent ca sa meargă un frigider,laptop, un cuptor mic de max 1800, (nu am folosit atât) sau o plita electrica, 2 becuri economice. M Ă PUTEȚI AJUTA SĂ ÎMI SPUNEȚI CE TREBUIE SĂ COMAND, CARACTERISTICI TEHNICE LA FIECARE:CINVERTOR, BATERII, PANOURI.... TOT
P
Panourisolare365.ro
20 mar.
Va vom contacta in cel mai scurt timp posibil (24 ore). Multumim.
A
Alexandru
09 dec. 2021
Buna ziua
Sunt din Mangalia
Doresc sa instalez un sistem de Panouri fotovoltaice de 5 kw pe casa.

Am un consum mediu lunar de cca 700 kw avand consumator si masina electrica plug in .
Astept un sfat din partea specialistilor dvs privind componenta unui sistem
Alexandru
Mangalia
P
Panourisolare365.ro
10 dec. 2021
Va vom contacta in acest caz pe email. Poate dura un pic fiind o perioada aglomerata. Aprox. 48-72 ore timpul de raspuns...