Cum fucționează panourile solare pe timp noros sau iarna
Panourile solare îți permit să valorifici energia regenerabilă a soarelui, reducându-ți facturile la electricitate, precum și amprenta asupra mediului. Panourile solare sunt o investiție bună, însă sunt la fel de eficiente pe timp noros sau iarnă? Ei bine, acest articol îți va răspunde la această întrebare și vom analiza modul în care panourile solare funcționează în zilele înnorate, și cum putem să ne asigurăm energie accesibilă chiar și atunci când panourile noastre nu produc energie solară.
Panourile solare funcționează prin generarea de electricitate atunci când particulele de lumină solară eliberează electronii din atomi, punându-i în mișcare. Acest flux de electroni este electricitate, iar panourile solare sunt proiectate pentru a capta acest flux, transformându-l într-un curent electric utilizabil care este trimis printr-un invertor sistemului. De acolo, este transformat în curent alternativ (AC).
Funcționează panourile solare pe timp noros?
Da, panourile solare funcționează și în zilele mai puțin însorite sau înnorate, dar e de la sine înțeles că nu sunt la fel de eficiente ca într-o zi cu soare. În medie, panourile solare vor genera între 10 și 25% din puterea lor normală în zilele mai înnorate.
Într-adevăr, panourile solare sunt mai eficiente în zilele cu soare, dar puterea panoului începe să scada atunci când temperatura crește peste 25 grade Celsius. Așadar, locuințele care sunt expuse unui soare puternic nu sunt cu mult mai câștigate decât cele care au parte de mai puține zile însorite.
Un alt factor al eficienței panoului solar pe timp noros este și ploaia. Chiar dacă pare greu de crezut, ploaia ajută panoul solar să funcționeze mai eficient. Acest lucru se datorează faptului că ploaia spală orice murdărie sau praf care s-a adunat pe panourile tale, astfel încât acestea să poată absorbi mai eficient lumina soarelui.
Funcționează panourile solare pe timp de noapte?
Chiar dacă panourile solare funcționează în zilele înnorate, ele nu pot funcționa noaptea. Motivul este simplu: panourile solare au nevoie de lumina soarelui pentru a crea energie, ele funcționând pe principiul efectului fotovoltaic prin care celulele solare sunt activate de lumina soarelui, generând curent electric. Fără lumină, efectul fotovoltaic nu poate fi declanșat și nu poate fi generată energie electrică.
Cum funcționează sistemul electric pe timp de noapte dacă nu pot produce energie?
Acum că știi că panourile solare nu produc energie pe timp de noapte, probabil te întrebi de unde își preia o locuință energia electrică necesară pentru a avea curent în timpul nopții. Confuzia se datorează adesea conceptului de stocare solară, care permite caselor să aibă în continuare alimentare cu energie pe timp de noapte.
Există două metode prin care este posibilă accesarea energiei electrice noaptea: contorizarea netă care permit sistemului tău de panouri solare să acceseze energie electrică peste noapte de la rețea și conectarea la o baterie.
Contorizarea netă
Dacă panourile tale solare nu au spațiu de stocare, puteți utiliza în continuare surplusul de energie cu ajutorul acestei contorizări nete. Surplusul de energie pe care o produce panoul solar în timpul zilei este exportată în rețeaua de utilități. De fiecare data când energia ta întră la rețea, primești credite pentru această putere, care se acumulează în contul tău. Astfel, în timpul nopții energia electrică din casă va fi de la rețea, iar facturile de curent se vor compensa cu creditele acumulate în timp.
Bateria solară
Majoritatea sistemelor solare sunt proiectate pentru a produce mai multă energie decât ar avea nevoie casa ta pe timp de zi. Ei bine, acest surplus de energie generat este stocat într-o baterie solară care te va ajuta să ai curent electric pe timp de noapte.
Tehnologia avansează de la an la an, iar panourile solare s-au dovedit de-a lungul anilor fiind mult mai eficiente. Deși investiția în panourile solare e destul de costisitoare la început, pe parcurs te va scuti de alte cheltuieli. Dacă nu ești 100% convins de acest lucru, poți citi mai multe detalii despre costurile panourilor solare și dacă sunt o metodă de viitor din articolul nostru aici. (articolul Sunt panourile solare o solutie pentru viitor? )
Deja există cercetări prin care să se găsească o soluție de a extrage energie pe timp de noapte. De exemplu, Cercetătorii de la Universitatea din California Davis lucrează la celule solare termoradiative care s-ar încălzi și ar extrage energie din cerul rece al nopții, la fel cum celulele solare tradiționale absorb lumina de la soarele fierbinte în timpul zilei. Această celulă fotovoltaică ar putea continua să genereze energie în mod continuu, fără a fi nevoie să se bazeze pe stocarea energiei din bateriile solare sau de la rețelele electrice.
De asemenea, un alt studiu de la Universitatea din British Columbia a constatat că aplicarea bacteriilor E. coli ar putea ajuta la îmbunătățirea eficienței panourilor solare în zilele înnorate. Cercetătorii au profitat de capacitatea bacteriilor de a converti lumina solară în energie, acoperind materialul organic cu nanoparticule metalice înainte de a-l introduce într-un electrod. Proiectul este încă în fază experimentală, dar are potențial.
Acesta este doar începutul. Gândește-te cât de mult potențial au avut aceste panouri solare acum 10 ani și ce potențial uriaș și-au creat de-a lungul anilor. Cercetări vor fi în mod constant, iar îmbunătățirile nu vor ezita să apară.
Comentarii