De câte panouri solare am nevoie pentru casa mea?
Știm deja că energia solară regenerabilă e tot mai des adoptată, iar panourile solare și-au făcut loc în gospodăriile oamenilor. Ideea că ne putem încălzi casele și ne putem genera electricitate din puțin mai mult decât soarele este una ingenioasă. Nu știi de câte panouri solare are nevoie casa ta pentru a acoperi toată energia consumată? Ți-am pregătit câteva criterii după care să te ghidezi atunci când vrei să faci o astfel de investiție.
O casă tipică are nevoie aproximativ de 20 - 24 panouri solare pentru a acoperi 100% din consumul de energie electrică. Formula reală pentru a afla de câte panouri solare aveți nevoie o vei afla în articolul aceesta. Panourile solare îți pot economisi bani și te pot proteja de creșterea facturilor la energie, însă obținerea prea multor panouri este o cheltuială inutilă și prea puține ar putea face achiziția ta neprofitabilă.
Locația geografică, eficiența panoului, puterea nominală a panoului și obiceiurile dumneavoastră personale de consum de energie, precum și alte detalii sunt factorii cheie după care trebuie să vă ghidați pentru a afla numărul real pe care va trebui să îl instalați. Dar haideți să detaliem puțin acest aspect astfel încât să vă ușurăm procesul de determinare a numărului de panouri solare:
1. Consumul dumneavoastră de energie
Cu cât folosiți mai multă energie electrică, cu atât aveți nevoie de mai multe panouri solare pentru a vă acoperi costurile cu energie regenerabilă
2. Lumina soarelui în zona dumneavoastră
În funcție de poziționarea locuinței tale, lumina cade diferit pe acoperiș, astfel încât unele case au parte de mai mult soare, iar altele de mai puțin. Casele din zonele care primesc mai puțină lumină solară vor avea nevoie de mai multe panouri solare pentru a-și elimina facturile de energie electrică decât cele din zone mai însorite.
3. Puterea panoului
Puterea panoului solar, numită și puterea nominală, determină câtă energie vor produce panourile. Dacă optați pentru un panou cu putere nominal mare, atunci și numărul de panouri va fi unul mai redus. Majoritatea panourilor solare instalate astăzi au o putere nominală de aproximativ 320 de wați/ panou.
De câte panouri solare am nevoie pentru casa mea? Cum să calculezi numărul de panouri solare de care ai nevoie
Pentru a te ajuta să calculezi cât mai ușor numărul potrivit de panouri solare, ți-am pregătit acești patru pași simpli:
Pasul 1: Determină consumul de energie
O factură de energie electrică recentă te poate ajuta să afli aceste date. Din cauză că sunt fluctuați de consum de energie în fiecare anotimp, pentru o estimare cât mai corectă va fi nevoie de un consum anual de energie. E normal ca în sezonul de vară să se consume mai multă energie datorită aerului condiționat, sau iarna fiind ziua mai scurtă să se folosească mai multă energie pentru a lumina casa. Consumul diferă de la casă la casă în funcție de nevoile omului.
Pasul 2: Află câtă energie produc panourile solare din zona ta
Acum că știi câtă energie electrică foloseșt în casa ta, trebuie să afli cantitatea de lumină solară pe care o primește zona. Pentru a afla acest lucru e important să ne ghidăm în funcție de intensitatea luminii de care dispunem la orele de vârf în zona în care ne aflăm. În medie, iulie este luna cea mai însorită, cu 291 de ore de soare. Decembrie are în medie cea mai scăzută cantitate de soare cu 63 de ore în România, dar acest lucru diferă de la o zonă geografică la alta. Acest număr semnifică câtă lumină solară primești zilnic, dar trebuie să știm cât primești lunar. Pentru a face acest lucru, pur și simplu înmulțiți orele zilnice de vârf ale soarelui din zona ta cu 30.
Orele lunare de vârf ale soarelui pe care le obți îți spun câți kWh de electricitate va produce 1 kilowatt (kW) de panouri solare în zona ta într-o zi. Deci, dacă zona ta primește 150 de ore de vârf lunar de lumină solară, 1 kW de energie solară va produce 150 kWh de electricitate pe lună.
Pasul 3: Calculează dimensiunea sistemului solar de care ai nevoie
Acum că știi cât va produce 1 kW de energie solară în zona ta, nu îți rămâne de făcut decât să determini ce dimensiune a sistemului solar este potrivită pentru a îți acoperi nevoile de energie electrică. Împarte consumul lunar de energie electrică la orele lunare de vârf ale soarelui din zona ta pentru a găsi dimensiunea sistemului de care ai nevoie în kW.
Pasul 4: Află de câte panouri solare ai nevoie
Acum știi și dimensiunea sistemului solar de care ai nevoie pentru a îți acoperi consumul deenergie. Pentru a îți da seama de câte panouri solare ai avea nevoie, trebuie să iei dimensiunea sistemului solar și să o înmulțești cu 1000 pentru a converti dimensiunea de la kilowați în wați. Apoi, luați dimensiunea sistemului în wați și împărțiți-l la puterea panourilor solare pe care doriți să le instalați. Asta e tot! Acum știi numărul de panouri solare de care are nevoie casa ta pentru a acoperi toată energia pe care o consumi.
Cu toate aceste detalii aflate, nu îți rămâne decât să verifici planurile clădirii pentru a vedea dacă poți monta panourile de care ai nevoie acolo. Rețineți că panoul mediu este de doi metri pătrați. Dacă acoperișul tău este prea mic pentru numărul mediu de panouri solare de care ai nevoie, nu îți face griji. Poți opta pentru panouri cu o putere peste medie astfel încât să reduceri numărul de panouri solare.
În funcție de prețurile la energie electrică, de nevoile de energie, de dorința de a fi eco-friendly și de locația geografică a casei tale, panourile solare merită cu siguranță instalate. Deși investiția inițială în panouri solare este mare, acestea se plătesc în timp prin reducerea facturii de energie electrică.
Bineînțeles, trebuie ținut cont și de câteva aspect mai puțin plăcute ale panourilor solare: costurile inițiale ridicate și intermitența, ceea ce înseamnă că energia solară nu este disponibilă 24/7, deoarece soarele nu strălucește noaptea. Din fericire, această problemă poate fi parțial rezolvată cu stocarea energiei solare.
Comentarii