Dacă te-ai săturat de povara facturilor uriașe și te-ai hotărât că este vremea să achiziționezi un sistem de panouri solare, probabil că ți-ai pus deja întrebarea: oare vor funcționa și pe perioada iernii?
Înțelegem că îngrijorarea ta este direct proporțională cu banii pe care ar urma să îi investești. Stai fără griji! Astăzi ne-am propus să demontăm câteva mituri false despre funcționalitatea panourilor pe timp de iarnă.
Acestea funcționează și în sezonul rece, având o performanță bună chiar și iarna.
Dar haide să începem cu câteva idei despre panourile fotovoltaice.
Panourile fotovoltaice au nevoie de căldură pentru a funcționa - FALS
În realitate, sistemul de panouri solare se alimentează de la lumina razelor soarelui, nu de la căldură acestora. Cu atât mai mult, pătura de zăpada așternută pe pământ va reflecta și mai mult lumina razelor, reușind să îmbunătățească performanțele panourilor.
În vocabularul tehnic cunoscut de specialiști, razele soarelui conțin particule denumite fotoni sau particule de energie electromagnetică. Atunci când aceste particulele lovesc celule fotovoltaice ale panourilor, electronii din siliciu sunt puși în mișcare. Mișcarea respectivă se transformă direct în curent electric, care este transmis mai apoi în cutia de distribuție a casei pentru a alimenta diferite aparate esențiale.
Panourile solare fotovoltaice nu funcționează la temperaturi scăzute - FALS
Este dovedit faptul că panourile au o eficiență mult mai bună la temperaturi mai mici.
Cum așa? Probabil te gândești că vara ziua este mai lungă, lumina naturală a soarelui este disponibilă mai mult timp și, bineînțeles, este mult mai cald. Dar, așa cum am spus mai sus, sursa de la care se alimentează panourile provine de la lumina razelor, nu de la căldura lor. Temperatura exterioară are un impact direct doar asupra cantității de energie produsă în interiorul celulelor solare. Pe măsură ce panourile sunt supuse la temperaturi mai ridicate, precum cele din timpul verii, energia produsă va fi mai scăzută.
Când vine vorba de panourile fotovoltaice, poți lua în calcul achiziționarea unei baterii solare. Întrucât lumina naturală este mai limitată pe perioada anotimpului rece, bateria joacă rolul unei rezerve. Aceasta depozitează energia nefolosită și utilizează surplusul în zilele înnorate pentru a genera curentul electric necesar consumului.
Panourile fotovoltaice nu funcționează dacă sunt acoperite cu zăpadă - FALS
Un mic strat de zăpadă depus pe suprafața panourilor nu ar trebui sa fie un motiv de îngrijorare. Desigur, dacă acestea sunt acoperite în totalitate va fi nevoie să urci pe acoperiș pentru a le curăța cu o perie specială sau să apelezi la o echipă de specialiști.
În general, panourile sunt montate cu un unghi de înclinare cuprins între 15 și 45 de grade, față de panourile termice al căror unghi poate fi între 30 și 60 de grade. Un montaj corect realizat va determina astfel mai puține depuneri de zăpadă pe suprafața acestora. Deoarece iarna ziua este mai scurtă, iar poziția soarelui pe cer este mai joasă, ar putea fi necesară o reglare a unghiului panourilor pentru ca acestea să poată capta cele mai multe raze și să genereze o cantitate maximă de energie sau de căldură.
Zăpada deteriorează panourile fotovoltaice - FALS
În zilele noastre panourile solare trec prin diferite teste de viabilitate. Având în vedere investiția considerabilă a clienților, producătorii nu își permit să aducă pe piață produse care nu ar prezenta încredere sau calitate. Cel puțin, noi nu facem acest lucru. Prin testele efectuate se verifică, printre altele, și greutatea care poate fi suportată de un panou, iar zăpada nu se află pe lista neagră. De altfel, panourile fotovoltaice au capacitatea de a se curăța destul de repede de zăpada depusă. Aceasta fie se topește, fie alunecă de pe suprafața lor. În acest fel poți fi sigur că vei avea curent electric chiar și în Ziua de Crăciun.
Cum rămâne însă cu panourile termice?
Panouri cu tuburi vidate sunt cea mai bună alegere - FALS
Ce să alegi? La o simplă căutare pe internet vei fi asaltat de articole care îți vor spune că panourile cu tuburi vidate sunt perfecte pentru sezonul rece. În ciuda a ceea ce spun majoritatea oamenilor, noi avem o altă părere. Recomandarea noastră este să alegi un sistem de colectoare plane.
“Dar panourile plane vor produce mai puțină căldură decât cele cu tuburi vidate”, zise gura lumii.
În realitate, ambele tehnologii vor avea un randament mai scăzut, pentru că… este iarnă. Datorită suprafeței netede și a pierderilor de căldură, colectoarele plane sunt recomandate în zonele cu ninsori puternice. Ele pot scăpa mai repede de stratul de zăpadă care, în caz contrar, ar bloca funcționarea optimă.
Panourile cu tuburi vidate, pe măsură de sunt acoperite cu pojghiță, pot pierde randamentul în proporție de 80% până la 100%, astfel că producția de căldură se oprește.
Sperăm că articolul de azi a fost de folos, reușind să clarifice anumite nedumeriri privitoare la funcționarea panourilor solare pe perioada iernii. Desigur, randamentul mai scăzut, dar normal, din sezonul rece nu le va permite acestora să acopere necesarul de 100% de energie sau căldură, însă vor reduce semnificativ costul facturilor.
Pentru a garanta eficiența instalației solare și în această perioadă asigură-te ca izolația casei este corect facută, altfel riști să pierzi căldura produsă de panouri.
Și nu uita! Stinge luminile când ieși din cameră pentru a economisi mai multă energie.