Conform statisticilor, între anii 2005 și 2017, ponderea surselor regenerabile de energie în producția de energie electrică din UE s-a dublat, de la aproximativ 15% la aproape 31%. Principalul motiv al acestei evoluții pozitive a fost creșterea ponderii energiei eoliene și a energiei solare fotovoltaice.
Cum se prezintă situația în piața energiei din România?
În anul 2020 România a atins obiectivul de 24% din consumul de energie total provenit din surse regenerabile. Pentru 2030, noul obiectiv stabilit de guvernul român este de 30,7%, realizabil prin adăugarea a 7GW în capacitate regenerabilă.
Conform datelor de pe ey.com, producția de energie electrică din România provenea în proporție de 12,4% energie eoliană, 3,4% din panouri solare fotovoltaice și 27,6% din hidroenergie.
De exemplu, dacă ați avut drum spre litoralul românesc, cu siguranță ați observat multitudinea de eoliene industriale din județul Constanța, unde se află cel mai mare parc de turbine eoliene din Europa.
Mai exact, în comunele Cogealac şi Fântânele funcţionează 240 de turbine, pe o suprafață de 600 de hectare. Aceste turbine produc suficientă energie pentru a alimenta peste un milion de gospodării româneşti în fiecare an.
Ce este energia solară fotovoltaică și energia eoliană?
În articolele precedente am tot vorbit despre energia solară, însă vom detalia despre aceasta pe scurt, pentru a ne reaminti.
Așadar, energia solară fotovoltaică transformă lumina soarelui direct în energie electrică. Componenta de bază a unui sistem fotovoltaic, și anume celula fotovoltaică, este realizată din materiale semiconductoare ale căror proprietăți le folosește pentru a capta radiațiile solare.
Energia eoliană, pe de altă parte, este un alt tip de energie regenerabilă, generată prin transferul energiei vântului unei turbine eoliene.
Din punct de vedere constructiv, turbinele eoliene se împart în două mari categorii:
- turbine cu ax orizontal - acestea fiind cele mai răspândite, fiind soluția cea mai bună pentru parcurile eoliene de mare putere. Funcţionarea acestor eoliene se bazează pe principiul morilor de vânt
- turbine cu ax vertical - sunt folosite pentru aplicații de putere mult mai mică, având în general o putere de câțiva kilowați
Alte tipuri (secundare) de turbine eoliene ar mai fi:
- Turbine eoliene Maglev - acestea folosesc levitația magnetică pentru a susține lamele verticale fără a mai fi nevoie de un suport așa cum se întâmplă la turbinele eoliene tradiționale.
- Turbine eoliene mici pentru casa - se pot instala în orice loc: acasă, în curte, pe câmp, în grădină, la o cabana la munte sau pe litoral. Pentru o casă verde, care respectă în totalitate mediul înconjurător, se poate folosi sistemul eolian în combinație cu panouri fotovoltaice pentru a crea propriul sistem complet de energie electrică. Acestea pot genera 50-60 KW putere.
- Turbine eoliene medii, de pâna la 10kW - aceste dispozitive eoliene sunt cele mai răspândite și folosesc rotoare care au diametre între 15–60 m și au o capacitate între 50-1500 KW. Cele mai multe turbine comerciale generează o capacitate între 500KW-1500KW.
- Turbine eoliene mari de peste 10kW - au rotoare care măsoară diametre între 60–100 m și sunt capabile de a genera 2-3 MW putere. S-a dovedit în practică că aceste turbine sunt mai puțin economice și mai puțin sigure în raport cu cele de dimensiune medie
- Turbine eoliene independente - această variantă este recomandată în mod special caselor izolate și celor care nu au posibilitatea conectării la o reţea electrică. Astfel de sisteme produc energie şi o stochează în acumulatori urmând a fi consumată ulterior. Acumulatorii trebuie înlocuiţi după o perioadă cuprinsă între de 5 și 15 ani.
- Turbine eoliene cu debitare în rețea - o variantă mai ieftină decât sistemul autonom. Turbinele eoliene de acest tip debitează energia creată în sistemul naţional, de unde este consumată de beneficiar. Cantitatea de energie produsă este monitorizată, astfel încât la finalul lunii se achită numai energia consumată în plus, acolo unde este cazul.
Analiza consumului de energie
Un prim pas în alegerea tehnologiei potrivite pentru locuința ta, ar fi evaluarea nevoii de energie de care ai nevoie. Această analiză ne ajută să obținem următoarele lucruri:
- Măsurile pe care le putem lua pentru a reduce din consumul de energie;
- Tipul sistemului potrivit pentru locuință, mărimea și costul acestuia;
- Fluctuațiile de energie pe timpul zilei/pe timpul anului
Atât sistemele fotovoltaice, cât şi cele eoliene vin la pachet cu o multitudine de beneficii, alegerea fiind influenţată de o serie de factori de care este important să ținem cont, și anume:
- Disponibilitatea sursei de energie de care are nevoie sistemul (soarele, în cazul celui fotovoltaic și vântul în cazul turbinelor eoliene);
- Dimensionarea sistemului;
- Aspecte ce țin de instalare și întreținere;
- Costul sistemului și economiile aduse de acesta;
Ce variantă e mai bună pentru mine din punct de vedere localizare?
Răspunsul nu este unul atât de simplu. Atât tehnologia solară cât și cea eoliană oferă rezultate foarte bune, însă există un factor crucial pe care trebuie să-l iei în considerare: localizarea. În primul rând dacă locuiești într-o zonă cu vânt puternic pe toată durata anului, o turbină eoliană (sau mai multe) reprezintă soluția ideală. Însă cum aceste zone sunt mai rare, cel puțin la noi în țară, iar soarele nu ține cont de zonă, am spune că panourile solare fotovoltaice ar fi o variantă optimă pentru locuințe. Desigur, dacă aveți posibilitatea, nu este exclus să alegeți un sistem hibrid care îmbină utilizarea panourilor solare fotovoltaice împreună cu sistemul eolian.
Pentru aplicații la scară largă, comerciale, la nivel regional sau chiar național, turbinele de vânt reprezintă alegerea perfectă.
Pentru zone urbane sau rurale, cu locuințe, o instalație solară este mai potrivită din mai multe motive. În primul rând nu necesită o monitorizare de specialitate sau întreținere costisitoare. Într-o zonă rezidențială, un set de panouri solare pot fi instalate ușor și pe acoperișul casei, nu ocupă la fel de mult spațiu ca o turbină eoliană și nu sunt gălăgioase.
Avantaje și Dezavantaje: energia solară vs. energia eoliană
Fiind două din cele mai importante surse regenerabile utilizate la noi în țară (și nu numai) vom face o comparație care să vă ajute în alegerea sistemului potrivit pentru voi și locuința voastră.
Avantaje - energie solară | Dezavantaje - energie solară |
1. Energia solară este gratuită și inepuizabilă 2. Panourile solare nu sunt gălăgioase, astfel încât se pretează excelent uzului rezidențial și comercial 3. Sistemele solare pot fi instalate atât pe sol cât și pe acoperiș 4. Rar au nevoie de întreținere iar atunci costurile sunt mici 5. Sistemele solare fotovoltaice funcționează oriunde există lumina soarelui 6. Panourile solare sunt ecologice, pentru că generează electricitate fără a emana gaze cu efect de seră nocive 7. România se află într-o zonă potențial solar foarte bun, țara având parte de aproximativ 210 de zile însorite pe an si un flux anual de energie solară între 1.000 kWh/m2/an și 1.300 kWh/m2/an, aceasta fiind promovată și prin intermediul fondurilor guvernamentale. |
1. Energia nu se poate produce noaptea, și nici în zilele ploioase sau mohorâte (sau se produc mai puțin decât atunci când e soare) 2. Cheltuielile inițiale de instalare a panourilor solare pot fi costisitoare, deși pe termen lung se vor amortiza 3. Eficiența panourilor solare este afectată de orientarea în care sunt instalate panourile către soare. 4. Panourile solare fotovoltaice vor ocupa mult spațiu în cazul în care doriți să investiți într-un parc solar, astfel încât veți fi nevoit să cumpărați un teren cu o suprafață mare. 5. Excesul de energie produs de panourile fotovoltaice, care nu este folosit imediat trebuie stocat în baterii care pot genera o investiție mai mare. |
Avantaje - energie eoliană | Dezavantaje - energie eoliană |
|
|
Dacă în urma analizei ai constatat că energia solară este cea potrivită pentru tine, te așteptăm pe site-ul nostru unde vei descoperi o gamă diversificată de panouri fotovoltaice și instalații solare.
Nu ezita să ne contactezi dacă ai nevoie de consultanță gratuită. Experții noștri îți sunt la dispoziție pentru orice întrebări și comenzi.
Cum se pot lega in paralel 2 sisteme unul fotovoltaic si unul eolian pentru a injecta in retea?