Merită să investim în panouri solare pentru curent?

Merită să investim în panouri solare pentru curent?

Merită să investim în panouri solare pentru curent?


O întrebare care la prima vedere poate să pară destul de simplă. Răspunsul e totuși unul ceva mai complex. Să începem însă cu începutul…

 

Ce sunt panourile solare?

 

Panourile solare sunt dispozitive relativ moderne, deși primele cercetări ale efectului fotovoltaic datează încă din anul 1839 când fizicianul Edmond Becquerel l-a descoperit, în Franța. Prima utilizare a panourilor solare a fost în cazul sateliților spațiali, iar la publicul larg au ajuns cel mai probabil în perioada anilor ‘70 odată cu noile calculatoare.

Aceste dispozitive realizate din materiale speciale precum siliciul, fosforul sau borul funcționează pe bază de energie solară, una dintre cele mai de preț resurse ale planetei, fiind o importantă sursă de energie regenerabilă. Panourile solare transformă radiația solară în vederea producerii de noi resurse, absorbind lumina și căldura soarelui prin celulele care le compun. Celulele sunt cele care transformă energia solară în energie electrică sau termică.

 

Câte tipuri de panouri solare există?

 

Dacă e să le clasificăm în funcție de scopul acestora, panourile solare se împart în două mari categorii: panouri solare termice (pentru încălzire) și panouri solare fotovoltaice (pentru curent). În timp ce panourile solare fotovoltaice se împart în panouri solare monocristaline, policristaline, amorfe sau hibride, panourile solare termice se disting în panouri solare plane și panouri solare cu tuburi vidate. Dacă însă avem în vedere modul lor de funcționare, vorbim despre panouri solare presurizate (cu rezervor sub presiune) și panouri solare nepresurizate (care necesită instalarea unei pompe automate).

Multe persoane, datorită popularității mai mari a panourilor solare pentru curent (panourile fotovoltaice), le confundă adesea pe acestea cu cele termice. Realitatea este că panourile pentru curent nu pot fi utilizate pentru încălzire, datorită faptului că acestea generează tensiune, ele pot fi folosite doar pentru a produce energie electrică, nu și energie termică.

Acum că am clarificat în mare ce și de câte feluri sunt panourile solare putem să ne concentrăm pe panourile fotovoltaice sau cum mai sunt ele cunoscute, panourile solare pentru curent.

Pentru a fi cât mai împăcați cu o astfel de investiție și decizie este important să avem în vedere mai multe aspecte, dincolo de cel mai evident dintre ele, respectiv cel financiar. Atunci când luăm în considerare o investiție în panouri solare pentru curent (fie că ne gândim să optăm pentru panouri solare fotovoltaice monocristaline sau panouri solare fotovoltaice policristaline, fie pentru sisteme solare fotovoltaice precum kit-urile fotovoltaice de mici dimensiuni, un kit de iluminat solar multifuncțional sau un kit solar fotovoltaic pentru rulotă) sunt multe aspecte de cântărit. În continuare, vom puncta câteva dintre acestea.

Efectele poluării asupra mediului înconjurător nu doar au devenit din ce în ce mai vizibile în ultimele decenii, ci au ajuns chiar să ne afecteze stilul de viață și calitatea ei. Fenomene meteorologice fără precedent și caracterul finit, al multora dintre resursele planetei, ne fac să ne gândim din ce în ce mai des la cum anume putem contribui fiecare dintre noi la reducerea poluării și la o gestionare și utilizare cât mai eficientă a resurselor disponibile. Astfel, utilizarea unor sisteme care funcționează pe bază de energii regenerabile precum energia solară sunt din ce în ce mai mult nu doar în atenția marilor companii, ci și în vizorul cetățenilor (consumatori de astfel de resurse). Panourile solare sunt o alternativă viabilă, întrucât energia solară este una nepoluantă, fiind de asemenea o resursă gratuită (inepuizabilă la scară umană), disponibilă oriunde pe glob. Potențialul solar al României este unul extrem de generos, răspândit pe aproape întregul său teritoriu, țara noastră situându-se în zona europeană B de însorire. Înseamnă că timp de până la 7 luni pe an are un avantaj real pentru exploatarea energiei solare cu ajutorul sistemelor solare fotovoltaice, a panourilor solare pentru curent sau a diverselor kituri fotovoltaice. Panourile solare reprezintă, în momentul de față, una dintre cele mai bune soluții pentru reducerea utilizării surselor clasice de energie, având potențialul de a merge până la renunțarea definitivă la acestea.

Un alt aspect de luat în calcul este cel al locurilor de muncă legate în mod direct de producția și comercializarea panourilor fotovoltaice. La nivel mondial, un număr de peste 7 milioane de persoane este angajată în acest domeniu. Prin urmare achiziția de panouri solare poate contribui la asigurarea acestor locuri de muncă și implicit la creșterea economică.

Deloc de neglijat este și securitatea oferită de această sursă de energie. Cu toții știm că soarele răsare în fiecare zi a anului, chiar și atunci când nu îl vedem din cauza ploii sau a norilor. Asta face ca energia solară să fie o sursă foarte sigură de energie. Ea având totodată și potențialul de a ne oferi, pe termen lung, mult visata independență energetică. Odată instalate panourile solare pentru curent, ori sistemul solar fotovoltaic vom avea o sursă de energie electrică doar a noastră.

Bineînțeles că și partea financiară se numără printre elementele demne de luat în calcul, fiind adesea cap de listă. Și cu toate că poate să pară o soluție oarecum costisitoare, fapt ce ne face uneori să amânăm decizia de a opta pentru un sistem solar fotovoltaic, e bine de luat în calcul faptul că prețurile acestora a scăzut destul de mult în ultimii ani. Costul cu energiile tradiționale este în schimb în continuă creștere și nu pare că are de gând să se plafoneze prea curând. Vorbim în general de resurse naturale limitate, în cazul acestor energii tradiționale, ceea ce va face ca prețul lor să fie din ce în ce mai mare pe viitor.

Un sistem solar fotovoltaic, bine realizat, într-o configurație bine gândită și echilibrată (raportată la nevoile de consum ale utilizatorului și la alte aspecte cum ar fi cele care țin de amplasarea geografică sau de suprafața disponibilă pentru montaj și poziționarea acesteia) e o investiție ce pe termen mediu și lung se poate dovedi a fi una cel puțin responsabilă și rezonabilă, dacă nu chiar profitabilă. Sunt numeroase și variate motivele și modurile prin care sistemele solare fotovoltaice, diferitele kituri fotovoltaice și panourile solare pentru curent ne pot ajuta să fim mai chibzuiți. Dacă e să ținem cont de pierderile de curent electric datorate transportului energiei prin intermediul rețelelor extinse, de faptul că în cazul sistemele solare costurile de întreținere sunt relativ reduse, în timp ce durata de viață a acestora poate ajunge și până la 30 de ani sau dacă ne gândim la diversele facilități financiare și fiscale oferite de către stat sau instituțiile financiare vom înțelege mai bine care sunt avantajele economice ale unei astfel de soluții.

Desigur există și câteva dezavantaje (valoarea mai mare sau mai mică a investiției inițiale, eficiența mai scăzută în caz de condiții meteo nefavorabile, spațiul necesar instalării și orientarea acestuia, o producție ce depășește nevoia de consum), dar acestea sunt adesea neglijabile, în comparație cu beneficiile pe care, o astfel de alegere, le poate avea pe termen mediu și lung. Unele dintre ele pot fi chiar prevenite ori ținute sub control. Important de menționat este faptul că atât performanța și eficiența sistemului solar, cât și costurile aferente depind nu doar de panourile solare utilizate, ci și de alte componente precum un invertor solar de calitate, modul și locul în care se face instalarea etc.

Taguri:

Comentarii