În ultimul an am putut observa un interes crescut pentru vacanțele cu rulota. Probabil și contextul pandemic a determinat foarte mulți oameni să găsească alternative pentru a-și putea petrece în continuare un concediu relaxant în natură, la mare sau la munte.
Dacă deții o rulotă, plănuiește să achiziționezi una sau ești genul de persoană care acceptă provocările și îți propui să convertești o dubă într-o rulotă, s-ar putea să te atragă ideea unui sistem de panouri solare care să acopere necesarul electric. Astfel, poți opta pentru un kit prestabilit sau poți citi în continuare acest articol pentru a descoperi cum să creezi un sistem solar complet.
Cum produc energie panourile solare?
Celule solare, din componența panourilor, sunt realizate din siliciu, un foarte bun semiconductor care conduce electricitatea, menținând un dezechilibru electric necesar pentru crearea unui câmp electric. Celule captează radiația provenită de la razele soarelui și o transformă mai departe în energie.
Procesul de livrare a curentului de la panouri la cablul care poate alimenta un aparat de cafea, este însă mai complex și implică o serie de alte componente: controller (charger), baterii și invertor.
Câte panouri sunt necesare?
Numărul panourilor, puterea invertorului, dar și numărul bateriilor depinde de o singură întrebare: care este necesarul de consum? Întocmește o listă cu toate aparatele pe care ar urma să le folosești în vacanță, alături de puterea acestora exprimată în wați. Cu ajutorul acestei informații vei știi ce capacitate trebuie să aibă instalația solară. Ceea ce te interesează nu este numărul de panouri, ci puterea totală a întregului sistem, raportată la necesarul tău de consum.
Mai jos am creat o listă cu informații orientative ale celor mai uzuale consumabile pe care le poți folosi în rulotă.
Frigider |
30-45 W |
Televizor |
25 W |
Laptop |
100 W |
Cuptor electric |
1300 W |
Blender |
300 W |
Aparat de cafea |
1100 W |
Toaster |
600 W |
Uscător de păr |
1200 W |
Ventilator |
120 W |
12 Becuri |
9 W |
Router wirelles |
5.4 W |
După ce ai stabilit care sunt dispozitivele poți trece mai departe la aflarea numărului de ore de utilizare a fiecărui aparat în timpul unei zile obișnuite. Pentru acest lucru avem un calcul simplu pentru tine:
Puterea dispozitivului x Nr. de ore de utilizare = Wați consumați
Acum pune totul cap la cap și vei afla care este totalul de wați pe care îi consumi într-o zi. În funcție de acest număr vei știi să alegi panourile și restul componentelor potrivite.
Ce panou este cel mai bun?
În funcție de modul de fabricație ai la dispoziție module solare monocristaline sau policristaline?
Am discutat pe larg, în articole anterioare, despre diferențele dintre cele două, astfel încât nu ne vom mai axa pe detalierea acestora, și vom formula direct o concluzie.
Deși panourile policristaline îți vor părea mai accesibile, recomandarea noastră este să optezi pentru module monocristaline. În acest fel știi că investiția ta este sigură, iar eficiență garantată. Este nevoie să iei în considerare spațiul limitat de pe acoperișul rulotei, așadar, vei avea nevoie de panouri puternice care să îți asigure necesarul de consum cât timp ești plecat la drum.
Următorul pas constă în alegerea tipului de panou. Și aici ai două opțiuni: panourile flexibile sau panourile rigide.
În cazul în care nu ai mai auzit până acum de panouri flexibile, află că acestea sunt realizate din celule solare turnate peste care este aplicat un strat protector din plastic. Sunt mult mai subțiri decât panourile normale, mult mai ușoare și se pot îndoi până la un unghi de 30 de grade, fiind o alegere bună dacă spațiul de montare de pe rulotă este redus.
Există totuși și câteva aspecte contra. Din cauza stratului subțire de protecție, aceste module sunt mult mai predispuse la zgârieturi, iar capacitatea de a se îndoi, deși inițial pare un avantaj, se transformă într-un dezavantaj atunci când suprafața lor este mult prea flexată și … ai ghicit!. Razele soarelui nu vor mai atinge întreaga suprafață a acestora, fapt ce va duce la o scădere a eficienței.
Panourile tradiționale devin astfel alegerea potrivită. Au un cost mai redus, sunt mult mai ușor de poziționat perpendicular cu razele soarelui și oferă o rezistență mai crescută. Spre deosebire de panourile flexibile, modulele rigide dispun de o sticlă securizată pentru protecție și o ramă din aluminiu pentru a-și menține rigiditatea. Datorită acestei rame, panourile nu sunt lipite direct pe plafonul rulotei, favorizând crearea unui spațiu între cele două suprafețe prin care se poate realiza ventilația. Eficiența crește, iar riscul de supraîncălzire se reduce considerabil.
Ce alte componente trebuie instalate?
Ca orice alt sistem fotovoltaic obișnuit vei avea nevoie de:
Controller solar
Oferta de pe piață îți pune la dispoziție două modele: PWM și MPPT. Ne vom concentra pe cea de-a doua variantă, aceasta fiind cea mai potrivită alegere. Costul este mai ridicat, în comparație cu un PWM, dar asta doar pentru că vine la pachet cu o eficiență mult mai bună. Un MPPT (controller pentru urmărirea punctului de putere maximă) are rolul de a proteja bancul de baterii, controlând cu câtă putere sunt alimentate acestea pentru a funcționa în mod optim.
Să presupunem că avem un banc de acumulatori de 12V. Panourile solare vor produce curent cu un voltaj mult mai mare decât cer bateriile pentru a se încărca. Controlerul va avea astfel grijă să transmită către baterii întocmai voltajul de care acestea au nevoie pentru o încărcare eficientă, evitând supraîncălzirea acestora.
Baterii solare cu gel sau lithium
Bancul de acumulatori stochează energia produsă de panouri pentru a alimenta dispozitivele pe care le utilizezi în rulotă. Când vine vorba de alegerea acumulatorii potriviți, ai la dispoziție două opțiuni. Bateriile cu lithium prezintă o tehnologie avansată, sunt mai puternice și au o durată de viață mai mare (între 3000 și 5000 de cicluri de încărcare), dar costul lor este pe măsură. Dacă bugetul nu îți permite, află că acumulatorii cu Gel își fac la fel de bine treaba și nu vei regreta investiția pe care ai făcut-o.
Invertor solar
Componentă indispensabilă a instalației solare fotovoltaice, prin intermediul căreia poți alimenta consumabilele. Invertorul convertește curentul continuu, produs de panouri, în curent alternativ de 220V sau 240V și îl transmite mai departe în cutia cu siguranțe, acolo unde este distribuit către dispozitivele electronice din rulotă.
Anumite aparate, precum un frigider, luminile sau o pompă de apă, nu au nevoie de un invertor pentru alimentare, ele funcționând deja pe curent continuu (DC), pe care îl primesc direct de la bancul de acumulatori. Pentru toate celelalte aparate va fi necesar un invertor care te va ajuta să creezi un confort similar cu cel de acasă, dacă plănuiește să petreci mai mult timp în vacanță.
Alege un invertor cu undă sinusoidală pură, deoarece acest model se apropie cel mai bine de fluxul curentului din rețeaua de distribuție.
Siguranțe
Nu în ultimul rând, ai nevoie de siguranțe pentru a distribui firele către aparatele și accesoriile din rulotă, precum un frigider, televizor, blender sau prize. Rolul lor este de a proteja cablurile de supratensiune sau eventuale defecțiuni.
Acum ești gata de drum. Dacă nu ești sigur de alegerile pe care le faci, un specialist te poate ajuta oricând cu informații utile și recomandări în concordanță cu nevoile tale. Echipa noastră îți pune la dispoziție toate elementele necesare pentru a-ți construi propriul sistem de panouri solare, ideal pentru rulota ta.
Comentarii