Questions? Feedback? powered by Olark live chat software
Panourile solare: metodă favorabilă pentru români în 2023

Panourile solare: metodă favorabilă pentru români în 2023

Panourile solare, cunoscute și sub numele de panouri fotovoltaice sau module, sunt dispozitive care transformă lumina solară în energie electrică. În România, tot mai multe persoane sau business-uri optează pentru această formă de energie electrică. De ce? Pentru numeroasele avantaje pe care acestea le oferă.

Ghidul tău în materie de panouri solare

Ultimele fluctuații de preț în ceea ce privește energia electrică și noul plafon al energiei care va fi adoptat de la 1 Ianuarie probabil te-au făcut să te gândești serios la energia generată de panourile solare. Acestea sunt o variantă perfectă dacă vrei să economisești bani în timp, însă trebuie să cunoști toate detaliile înainte să iei această decizie. În acest articol ți-am pregătit un ghid complet în care vom menționa beneficiile panourilor solare, cum funcționează ele și câteva criterii de care să ții cont atunci când alegi un panou solar.

Cum funcționează un panou solar fotovoltaic am mai discutat, așa că în acest articol ne vom focusa pe alte criterii.

 

Beneficiile panourilor solare

 

  1. Sursă de energie regenerabilă: Panourile solare se bazează pe energia soarelui, care este o resursă regenerabilă și nu pe combustibilii fosili care sunt o resursă finită și contribuie la schimbările climatice atunci când sunt arse.

 

  1. Economii de costuri: deși costul inițial al instalării panourilor solare este unul destul de considerabil, acestea vă pot economisi bani la facturile de electricitate pe termen lung.

 

  1. Beneficii pentru mediu: Pe lângă reducerea amprentei de carbon, panourile solare pot ajuta la reducerea poluării aerului și a altor impacturi asupra mediului asociate cu utilizarea combustibililor fosili.

 

  1. Independență față de rețea: Panourile solare pot fi folosite pentru a genera energie electrică chiar dacă nu sunteți conectat la rețea, ceea ce poate fi deosebit de util în zonele îndepărtate sau în timpul întreruperilor de curent. Acest lucru este posibil cu ajutorul bateriilor de stocare a energiei solare.

 

  1. Întreținere redusă: Panourile solare necesită puțină întreținere, deoarece nu au părți în mișcare și sunt proiectate pentru a rezista la condiții meteorologice dure.

 

Componentele unui panou solar

Instalarea unui panou solar este compusă din 3 elemente importante: panoul, invertorul și montajul.

Panourile solare pot fi de mai multe feluri, însă cele mai importante sunt cele monocristaline și policristaline. Pentru a afla toate detaliile despre tipurile de panouri solare poți citi aici, într-un alt articolul de pe blogul nostru.

Invertorul solar este dispozitivul care transformă energia solară în energie electrică. Fără acest invertor, sistemul solar nu va putea alimenta casa din cauză că toate aparatele dintr-o locuință folosesc acest timp de energie.

Există trei tipuri de invertoare, iar diferența dintre ele o reprezintă locul unde acestea sunt montate. String Inverter (montat pe un perete, iar fiecare panou solar de pe acoperiș va fi conectat la acesta), microinvertor (instalat în spatele fiecărui panou solar) și optimizatoare de putere (aceste tip este practic o combinație de string și microinvertoare).

Montarea sau Raftingul este ceea ce ține panourile solare pe acoperiș. Aici există o varietate de modele. Cu siguranță persoana care îți va monta panoul solar îți va face cea mai bună recomandare în funcție de condițiile meteorologice din zona ta.

 

De câte panouri solare ai nevoie?

Ei bine, energia se măsoară în kWh, iar ca punct de referință, o locuința folosește aproximativ 16-20 kWh pe zi.

Dacă vrei un calcul mai exact, poți calcula chiar tu consumul de energie pe care îl folosești în medie pe zi și să-l raportezi la numărul de panouri solare de care ai nevoie. Poți urma toți pașii din acest articol pentru a calcula număr de panouri solare de care are nevoie locuința ta.

 

Conectarea panourilor solare la rețea: avantaj sau dezavantaj?

Cu siguranță conectarea la rețeaua principală are și avantaje și dezavantaje, așa că vom începe cu partea pozitivă pentru că acestea sunt mai multe.

Majoritatea sistemelor solare sunt proiectate pentru a produce mai multă energie decât ar avea nevoie casa ta. Acest surplus de energie poate fi stocat într-o baterie solară care te va ajuta să ai curent electric pe timp de noapte sau intră în rețea și în timp investiția va fi acoperită de către rețea.

De exemplu, dacă ai un sistem de 5KW, iar  consumul a fost de doar 50%, restul de 50% este returnat la rețea și va rezulta un credit pe factura de energie electrică. Astfel, vei putea avea economii de aproximativ 5000 de lei pe an. Atenție! Suma este una estimativă și poate varia în funcție de tariful alimentar pe care îl are comerciantul de energie.

O greșeală des întâlnită pe care oamenii o fac atunci când aleg energia produsă de un panou solar este să creadă că vor fi 100% independenți. Dacă locuința ta este situată într-o zonă mai ferită de soare, atunci cel mai probabil vei avea nevoie și de alimentare de la rețea. Panourile solare îți vor alimenta casa cu energie solară pentru orele din zi când soarele strălucește. Fără o bateriei de stocare care să colecteze surplusul de energie, o instalație solară conectată la rețea este cea de-a doua opțiune. Altfel îți vei putea alimenta casa și pe timp de noapte.

Singurul dezavantaj pe care l-ar avea această conectare la rețea este faptul că nu sunteți 100% independenți în ceea ce privește energia electrică.

Conform unor studii făcute în 2022, investiția româniilor în panouri solare este în continuă creștere, iar 2023 se anunță a fi un an și mai bun. Chiar dacă îți vine greu să crezi, panourile solare ajung să fie o investiție foarte bună chiar și pe timp de iarnă când soarele este mai puține ore pe cer.

Comentarii

I
Ioan
05 mai
Buna ziua. Într-adevar, un dezavantaj este faptul ca nu suntem 100% independenti energetic cu un astfel de sistem. Insa din experienta mea, dupa un an de zile, pot spune ca pe partea de beneficii am avut mai mult de castigat. În primul rand am gandit achizitia ca pe o investitie pe termen lung. In al doilea rand, dupa 12 luni de la instalarea unui sistem on-grid de 5 kW, am constatat ca media facturilor mele este aproape de zero. La fel cum scrieti in articol, sistemul meu este proiectat sa acopere nevoile locuintei. Conteaza foarte mult si vremea din zona in care locuiesti si modul in care intretii panourile, sa fie neacoperite si curate. Cu sistemul fotovoltaic am devenit prosumator, lucru care prin compensare (oricum ar fi acesta reglementata in momentul actual), contribuie cu mult la factura.
P
Panourisolare365.ro
05 mai
Vă mulțumim că ați împărtășit experiența Dumneavoastră!