Sistemul solar potrivit pentru camperul nostru
Panourile solare pentru camping sunt panouri fotovoltaice portabile, de dimensiuni reduse, care se pot monta pe un cort sau pe un vehicul. Acestea transformă radiația solară în energie electrică și pot fi utilizate pentru a încărca dispozitivele electronice, cum ar fi telefoanele mobile, camerele foto și laptopurile, atunci când ele se află în afara rețelei electrice.
Tot mai mulți oameni optează pentru un trai off-grid, fie că este vorba de câteva zile, fie că vor să facă din asta un stil de viață. Transformarea unei rulote în casa perfectă pe roți necesită timp, bani și un design grozav. Care este cel mai bun panou solar pentru camperul tău și de câți wați ai nevoie pentru a trăi decent vei afla în articolul nostru.
Libertatea de a trăi și a călătorii în același timp în afara rețelei
Chiar dacă camperul tău este situat într-o zona cu mai puțin soare, celulele fotovoltaice de pe panourile solare ale rulotei absorb energie.
Cantitatea de energie generată depinde de mulți factori, însă cu un singur panou poți începe să utilizezi energie electrică durabilă.
Importanța panourilor solare la o rulotă
Atunci când alegi să faci o rulotă bine echipată pentru timpul în afara rețelei, ai nevoie de o sursă de energie care să îți asigure electricitatea. Optarea pentru panouri solare te va scuti de taxele de conectare la electricitate în locurile de campare.
Tipuri de panouri solare potrivite pentru camperul tău
Pentru a alege panourile solare potrivite pentru camperul tău e nevoie să calculezi consumul de energie estimat. Următorul pas ar fi să alegi un panou potrivit în funcție de energia pe care o consumi.
Dacă alegi prea multe panouri solare vei cheltui mai mulți bani decât este necesar, iar dacă alegi pre puține nu vei genera suficientă energie pentru a-ți asigura un trai decent. Calculând energia necesară pentru camperul tău, te poți scuti de o cheltuială care nu corespunde nevoilor tale.
Panouri solare flexibile
Panourile flexibile sunt ușor de instalat și funcționează bine și pe suprafețe curbate. Pentru aplicarea lor nu este nevoie să găuriți sau să folosiți hardware de montare, așa că instalarea este ușoară. Sunt ca un autocolant uriaș care se așează direct pe acoperiș. Însă, ca orice panou solar, acestea prezintă și unele dezavantaje: sunt predispuse la zgârieturi (care pot afecta puterea de ieșire).
Panouri solare rigide
Panourile rigide vin într-o varietate de dimensiuni și se pot potrivi de obicei oricărui buget. Sunt fabricate din materiale precum policristalin sau monocristalin și au o eficiență mai mare decât panourile solare flexibile. Panourile solare rigide sunt una dintre cele mai populare opțiuni pentru producerea de energie solară, deoarece sunt durabile și eficiente din punct de vedere energetic.
Panouri monocristaline vs Panouri policristaline
Panourile solare pentru camper vin în două tipuri principale: monocristaline și policristaline.
Un panou solar monocristalin funcționează eficient datorită siliciului monocristalin și sunt cele mai bune panouri solare pentru utilizarea în conversia camperului, dar pot fi costisitoare.
Panourile policristaline au diverse cristale de siliciu care sunt mici și mai puțin eficiente, dar funcționează bine în zonele umbrite. Bineînțeles, acestea nu vor produce la fel de multă energie ca cele monocristaline. Din acest motiv, sunt mai puțin costisitoare, dar totuși foarte durabile.
Pentru a-ți face o idee mai detaliată despre aceste tipuri de panouri solare, pe site-ul nostru avem un articol dedicat acestui subiect pe care îl poți citi aici.
De câtă energie solară avem nevoie și cum o calculăm
Cantitatea de energie solară pe care o consumă fiecare camper diferă de un stil de viață la altul. Trebuie să te gândești ce electrocasnice folosești, dacă vei avea panoul doar pentru a alimenta luminile LED sau pentru a-ți încărca telefonul.
Este important să gândim aceste aspecte în termeni de wați și nu de numărul de panouri solare. Un alt lucru de luat în considerare este capacitatea bateriei (măsurată în amperi ore). Puterea panourilor solare este irelevantă dacă nu aveți o bancă de baterii pentru a o stoca.
Acestea fiind spuse, haideți să vedem cum calculăm energie necesară camperului nostru.
Calcularea numărului de amperi necesari:
- Faceți o listă cu fiecare aparat electric și dispozitiv pe care îl veți transporta în camper
- Notează câți amperi folosește fiecare aparat
- Estimează numărul de ore pe zi în care veți folosi dispozitivul
- Calculează numărul de amperi necesari pe zi pentru fiecare dispozitiv: înmulțind amperii cu orele de utilizare
- Adună fiecare amperi de la fiecare dispozitiv în parte
- Adaugă ca marjă de eroare 20% peste ceea ce ai calculat.
Urmând acești pași, vom afla puterea maximă în amperi pe care o vom utiliza în decursul unei zile. Puterea în amperi ajută la determinarea capacității bateriei de care ai nevoie. Însă, panourile solare sunt dimensionate în wați și va trebui să calculăm de câți wați avem nevoie.
Calcularea numărului de wați necesari:
Acest lucru se face cu ajutorul Legii lui Ohm: amperi x volți = wați
Vom alege un exemplu pentru a-ți fi mai ușor să calculezi numărul de wați necesari, așa că vom presupune că folosești 80 de amperi pe zi și utilizezi o baterie de 12 volți.
80 de amperi x 12 volți = 960 de wați de putere ieșită de panourile solare în fiecare zi.
Acum că am aflat numărul de wați necesari, trebuie să ne gândim câte ore pe zi vom avea lumină. Noi vom lua o medie de 6 ore pe zi în condițiile în care zilele de vară sunt mai lungi, iar zilele de iarnă sunt mai scurte.
Astfel pentru a afla numărul de panouri solare necesare, vom împărți numărul de 960 de wați pe zi la o medie de 6 ore pe zi de cea mai bună lumină solară.
960 ÷ 6 = 160 W de panouri solare.
Acestea sunt calcule estimative, nicidecum exacte, însă te vor ajuta să îți faci o idee care ar fi numărul de panouri solare de care camperul tău are nevoie.
Panourile solare pentru camper sunt un mod popular de a produce energie solară și pot fi o soluție convenabilă și eficientă din punct de vedere energetic pentru cei care călătoresc frecvent cu rulota sau alte vehicule de vacanță.
Comentarii