Sunt panourile solare o soluție pentru viitor?
Energia solară este o sursă inepuizabilă de energie care se găsește peste tot pe pământ, fiind cheia unui viitor cu energie curată. Panourile solare produc energie electrică prin transformarea fluxului continuu de energie de la soare în electricitate, motiv pentru care
panourile solare au devenit o soluție pentru viitor.
În fiecare zi, soarele eliberează mult mai multă energie decât avem nevoie pentru a alimenta totul de pe pământ, iar ideea că ne putem încălzi casele și ne putem genera electricitate din puțin mai mult decât soarele a devenit o metodă tot mai des întâlnită. Cu țările care se întrec pentru a pune capăt dependenței de combustibilii fosili care provoacă schimbările climatice, este o perioadă de creștere a energia regenerabilă.
Dacă fiecare acoperiș disponibil ar fi echipat cu panouri solare, ar putea genera suficientă energie electrică pentru a alimenta lumea. O echipă condusă de cercetători în domeniul energiei de la University College Cork din Irlanda a calculat o cifră pentru suprafața totală a tuturor acoperișurilor din lume: aproximativ 0,2 milioane de kilometri pătrați. Autorii au descoperit apoi că, dacă toată suprafața ar fi acoperită cu panouri solare fotovoltaice, acestea ar putea genera un total de 27 de petawatt/oră de electricitate pe an, mai mult decât consumul de energie electrică combinat al lumii în 2018.
Efectele încălzirii globale precum și problema emisiilor de carbon au dus la creșterea interesului pe tot globul pentru energia solară. Pe măsură ce combustibilii fosili devin din ce în ce mai puțini, ne așteptăm ca energia solară să fie adoptată de tot mai multă lume.
De ce să folosim energia solară?
Dacă nu este deja evident, iată alte 3 caracteristici pentru care panourile solare sun o soluție pentru viitor:
1. Este o resursă regenerabilă, nelimitată.
Soarele oferă energie suficientă pentru a satisface nevoile de energie ale întregii lumi și, spre deosebire de combustibilii fosili, nu se va epuiza prea curând. Ca sursă de energie regenerabilă, singura limitare a energiei solare este capacitatea noastră de a o transforma în energie electrică într-un mod eficient și rentabil.
2. Este CO₂-free
Atunci când sunt utilizate panourile solare, nu se eliberează emisii nocive în aer pentru a crea electricitate.
3. Costuri de operare reduse
Procesul fotovoltaic prin care lumina soarelui este transformată în energie electrică nu necesită combustibil și nu are costuri variabile. Cei care deja folosesc panourile solare susțin că costurile operaționale sunt destul de mici în comparație cu alte forme de generare a energiei. Combustibilul nefiind necesar, energia solară poate crea cantități mari de energie electrică fără cheltuielile de asigurare a aprovizionării cu combustibil.
4. Poate fi folosit de oricine, oriunde
Panoul solar este considerat calea viitorului datorită versatilității sale. Asta înseamnă că oriunde oamenii aleg să-și trăiască viața, energia solară va fi mereu acolo pentru a ajuta.
5. A devenit o sursă profitabilă
Dacă conduceți o companie de construcții, oferirea panourilor solare are potențialul de a atrage mai mulți proprietari de case și proprietari de proprietăți comerciale care să lucreze cu dumneavoastră, atrăgând astfel potențiali clienții în construcții.
Ca rezultat direct, de la începutul anilor 2000 utilizarea și implementarea globală a tehnologiei solare au fost într-o creștere constantă. Solarul este acum sursa de energie regenerabilă cu cea mai rapidă creștere din lume, ajungând la aproximativ 1% din energia totală produsă la nivel global.
Un studiu arată că producția de energie solară rivalizează cu energia nucleară la nivel global.
Energia solară a atins în 2015 o capacitate de aproximativ 350 GW (gigawați) la nivel global, în comparație cu energia nucleară, care a depășit 391 GW în același an. În plus, se estimează că, la rata actuală de conversie la energia solară, aceasta va depăși utilizarea combustibililor fosili până în 2050, cea mai mare parte a globului funcționând cu energia produsă de soare.
Proiecțiile Agenției Internaționale pentru Energie (IEA) arată că China va avea aproape jumătate din panourile solare instalate în următorii ani, iar India va depăși UE pentru utilizarea energiei solare.
Ce a determinat lumea să înceapă să folosească energia solară?
Economia și schimbările politice globale au făcut ca oamenii să adopte aceasta energie regenerabilă. Utilizarea energiei neregenerabile sub formă de combustibili fosili s-a scumpit, iar prețurile surselor regenerabile au scăzut.
Energia solară vine sub două forme: celulele fotovoltaice (PV) care produc energie direct de la soare, fără a fi nevoie de un sistem central și producția de energie solară termică care transformă energia solară în electricitate folosind aceleași metode și centrale alimentate cu combustibili fosili. Acestea pot fi centralizate și utilizate pentru a produce energie pentru rețele mari și pentru scopuri industriale la scară largă.
China și Statele Unite au adoptat creșterea sistemelor fotovoltaice în materiale de construcție, iar acum celulele fotovoltaice pot fi încorporate în șindrila de acoperiș și în alte materiale. Acest fapt permite ca noile construcții să fie montate pentru energie solară cu materialele folosite pentru a construi efectiv structura. Și pentru că soarele furnizează mai multă energie decât vom avea vreodată nevoie, electricitatea din energia solară este o sursă de energie foarte importantă în trecerea către producția de energie curată.
Sunt panourile solare scumpe?
Costul depinde de numărul de panouri și de cum și unde sunt instalate, însă, energia solară devine din ce în ce mai accesibilă în fiecare an. Energia solară este metoda crucială de producție viitoare în trecerea la energie curată și, pe măsură ce economiile de scară scad prețurile, importanța sa va crește.
Energia solară este o investiție utilă nu numai pentru proprietarii de case, ci și pentru investitori și afaceri. La fel ca companiile de construcții, întreprinderile pot folosi energia solară pentru a alimenta unelte și utilaje pentru a reduce costurile de operare.
Panourile solare sunt o soluție pentru viitor! Chiar dacă nu vom vedea sfârșitul combustibililor fosili prea curând, ne putem bucura că sursele energie devin din ce în ce mai curate. Tehnologia de utilizare a energiei solare atât pentru nevoi personale, cât și pe scară largă există deja. În plus, voința pieței și a factorilor de decizie la nivel mondial par să fie în favoarea energiei solare regenerabile.