Questions? Feedback? powered by Olark live chat software
Tipuri de panouri solare

Tipuri de panouri solare

Energia solară nu este doar o sursă de energie fiabilă și de durată, ci și una foarte rentabilă și eficientă. Însă sunt diferite tipuri de panouri solare care servesc diferite nevoi și scopuri: panourile solare cu joncțiuni simple și multi-joncțiuni sau prima, a doua sau a treia generație.

Joncțiunea unică și joncțiunile multiple diferă în ceea ce privește numărul de straturi de pe panoul solar care vor observa lumina solară, în timp ce clasificarea pe generații se concentrează pe materialele și eficiența diferitelor tipuri de panouri solare. Pentru a te ajuta să înțelegi mai bine eficiența lor cât și ce tip de panou solar e cel mai potrivit pentru tine, am pregătit o clasificare a acestora și câteva avantaje și dezavantaje ale lor.

Din ce sunt făcute panourile solare?

Pentru a fi posibilă producerea energiei electrice este nevoie ca celulele solare să fie realizate dintr-un material semiconductor care transformă lumina în electricitate, iar Siliciul s-a dovedit a fi cel mai comun material folosit ca semiconductor.

Fiecare tip de panou are propriile sale avantaje și dezavantaje unice, iar tipul de panou solar cel mai potrivit pentru locuința ta va depinde de câțiva factori specifici ai proprietății și de caracteristicile sistemului dorit.

Tipul panoului solar Rata de eficiență Avantaje Dezavantaje
Panouri solare
monocristaline( Mono-SI)
~20% Rată de eficiență și
performanță ridicată
Costuri mari
Panouri solare
policristaline (p-Si)
~15% Preț scăzut Sensibil la temperaturi ridicate; durată de viață mai mică și eficiență puțin mai mică a spațiului
Film subțire: panouri
solare din siliciu amorf (ASI)
~7-10% Costuri relativ mici; ușor de produs și flexibil garanții și durată de viață mai scurte
Celulă PV concentrată
(CVP)
~41% Performanță și eficiență foarte ridicate

Sunt necesare monitorizare solară și sistem de răcire (pentru a atinge o rată de eficiență ridicată)

Atât panourile solare monocristaline cât și cele policristaline au napolitanele asamblate în rânduri și coloane pentru a forma un dreptunghi și sunt acoperite cu o foaie de sticlă și încadrate împreună. Cele 2 tipuri variază în cantitatea de siliciu din care sunt confecțioante. Celulele solare monocristaline sunt tăiate dintr-un singur cristal pur de siliciu spre deosebire de celulele solare policristaline care sunt compuse din fragmente de cristale de siliciu topite împreună într-o matriță.

Spre deosebire de panourile solare monocristaline și policristaline, panourile cu peliculă subțire sunt realizate dintr-o varietate de material, iar cel mai răspândit tip de panou solar este fabricat din telurură de cadmiu (CdTe). Însă, există și panouri solare cu peliculă subțire care sunt similare în compoziție cu panourile monocristaline și policristaline și acestea sunt fabricate din siliciu amorf (a-Si).

Panouri solare monocristaline (Mono-SI)

Acest tip de panou solar este cel mai pur și are una dintre cele mai înalte rate de eficiență, cele mai noi ajungând la peste 20%. Acest fapt se datorează purității ridicate ale siliciului. Ele sunt ușor de recunoscut datorită aspectului întunecat uniform și marginile
rotunjite.

Panourile monocristaline au o putere mare, durează cel mai mult și tind a fi cele mai puțin afectate de temperaturile ridicate comparativ cu alte tipuri de panouri solare, dar sunt si cele mai scumpe.

Panouri solare policristaline (Poly-SI)

Acest tip de panou este obținut prin topirea siliciului brut, care este un proces mai rapid și mai ieftin decât cel folosit pentru panourile monocristaline. Ele se disting ușor datorită pătrățelelor din panou, a unghiurilor netăiate și a aspectului albastru.

Acest lucru duce la un preț final mai mic, o eficiență mai mică (aproximativ 15%) și o durată de viață mai scurtă, deoarece sunt afectate de temperaturile calde într-o măsură mai mare.

Diferențele dintre tipurile de panouri solare monocristaline și policristaline nu sunt atât de semnificative. Cele monocristaline oferă o eficiență mai mare a spațiului la un preț mai mare, dar puterile de ieșire sunt practic aceleași.

Celule solare cu peliculă subțire (TFSC)

Aceste panouri fac parte din generația a 2-a și este o variant mai puțin costisitoare din cauză că sunt cele mai ușor de produs, fiind nevoie de mai puțin material pentru producerea lor. Panourile solare cu peliculă subțire sunt fabricate prin plasarea uneia sau mai multor filme de material fotovoltaic (cum ar fi siliciu, cadmiu sau cupru) pe un substrat.

De asemenea, sunt flexibile și sunt mai puțin afectate de temperaturile ridicate. Dezavantajul acestui panou este că ocupă mult spațiu, făcându-le nepotrivite pentru instalații rezidențiale. Deși durata lor de viață este mai scurtă decât tipurile de panouri solare monocristaline și policristaline, ele pot fi o opțiune bună dacă spațiul îți permite.

Celulă PV concentrată (CVP și HCVP)

A 3-a generație este reprezentată de panourile cu celulă PV concentrate, în care celulele fotovoltaice concentrate generează energie electrică la fel ca sistemele fotovoltaice convenționale.

Denumirea de celule CVP este legată de ceea ce le face atât de eficiente în comparație cu alte tipuri de panouri solare: suprafețele curbate de oglindă, lentilele și sistemele de răcire. Din păcate, aceste panouri solare CVP nu pot fi la fel de eficiente decât dacă sunt îndreptate spre soare într-un unghi perfect. Pentru a atinge o rată de eficiență cât mai mare, este nevoie de un tracker solar din interiorul panoului care să fie responsabil de urmărirea soarelui.

Deși pare dificil de ales panoul potrivit, o mare parte din decizia ta se va reduce la specificul proprietății și situației tale. Fiecare dintre aceste panouri solare au propriile avantaje și dezavantaje, iar alegerea cu care ar trebui să mergi mai departe trebuie să depindă de proprietatea și obiectivele tale pentru proiectul solar.

Comentarii

Articole similare