Să plătești facturi de energie electrică la un preț infim pare ceva fantezist sau improbabil. Cu toate acestea, peste 35.000 dintre locuitorii României trăiesc deja acest vis ca realitate. Ei au un cost redus pentru energie electrică, apă caldă și încălzirea casei pentru că au ales să folosească panouri solare.
Tehnologia solară fotovoltaică a devenit o opțiune din ce în ce mai atractivă pentru proprietarii de case, antreprenorii de IMM-uri, dezvoltatorii de blocuri de apartamente, zone rezidențiale și amplasamente comerciale sau industriale. Și asta datorită scăderii drastice în ultimii ani a prețurilor echipamentelor în Europa și în întreaga lume.
(Sursa: https://www.iea.org/data-and-statistics/charts/evolution-of-solar-pv-module-cost-by-data-source-1970-2020)
Cum de la 1 ianuarie 2021 piața de electricitate a fost liberalizată și costurile facturilor au crescut de la 13% până la 26% (conform Digi 24), alegerea montării unui sistem solar pentru case, pensiuni și restaurante a devenit o investiție și mai bună. Cu atât mai interesantă din perspectiva faptului că persoanele fizice, consumatori de energie electrică, își pot acoperi consumul propriu și pot vinde o parte din energia produsă în surplus în rețea (cu o putere mai mică de 27kW), devenind, conform legii nr. 220/2008, prosumatori.
Programe europene și guvernamentale oferă deja sprijin financiar persoanelor fizice și IMM-uri din domeniul HoReCa pentru achiziţionarea şi instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în sistemul energetic naţional. Aceste finanțări nerambursabile pot acoperi până la 90% din investiție.
Hai să facem o analiză mai minuțioasă a ceea ce implică calcularea recuperării investiției în panouri solare.
Variabile necesare în efectuarea calcului de recuperare a investiției
Poate că ți-ai pus deja problema interesului tot mai crescut pentru energie solară din ultimii ani. Ei bine, acest interes este justificat, deoarece panourile solare aduc o economie de bani importantă. Doar că aceasta se întâmplă pe termen lung și nu o să-ți ascundem faptul că este dificilă calcularea recuperării investiției fără a avea date foarte specifice, cum ar fi:
- mărimea, numărul și calitatea panourilor;
În general, cu cât panourile sunt mai eficiente, și prețurile de achiziție sunt mai mari. În articolul nostru poți vedea componentele principale ale unei instalații solare fotovoltaice (centrală electrică fotovoltaică).
- cantitatea de energie utilizată;
- costurile montării;
- costurile de consultanță pentru un expert în energie solară care va face o analiză detaliată pentru situația ta concretă;
- costurile pentru aviz și proiectare;
- diferite alte accesorii utile, precum materiale pentru conexiuni, contor, structură de montaj, precum cabluri și alte piese pentru montare;
- Invertorul ales (inima sistemului);
- gradul de umbrire a casei;
- gradul de producere a curentului în funcție de sezon;
Poți descoperi mai multe în articolul nostru despre funcționalitatea panourilor solare pe timp de iarnă.
- poziționarea geografică a casei;
România dispune de o cantitate de energie solară mult mai mare decât alte ţări dezvoltate precum Germania, Austria sau Olanda, ceea ce face ca utilizarea panourilor solare pentru producerea curentului electric să devină și mai atractivă. Sunt zone ideale și mai puțin ideale din România pentru montarea sistemelor solare, fapt pentru care îți recomandăm să consulți această hartă.
- operarea și mentenanța echipamentelor.
Din experiența noastră, un sistem fotovoltaic pentru uz casnic se amortizează între patru și opt ani. Pe parcursul a 15-20 de ani, cât este durata estimativă a utilizării acestuia, poți face economii de câteva mii de euro.
Dacă este să facem un calcul estimativ, începem prin a lua în considerare consumul de energie electrică necesară proprietății. Acesta poate fi identificat făcând media aritmetica a valorilor ce definesc totalul energiei consumate lunar (în kWh) din ultimele 12 luni.
Rezultatul reprezintă numărul de care ai nevoie pentru a stabili câtă energie trebuie să producă panourile pe oră pentru a alimenta consumabilele din casă.
Metoda de calcul
Procesul de aflare a rezultatului presupune următorii pași:
PAȘI | Pasul nr. 1 Calculăm cantitatea de energie consumată pe zi, aplicând ecuația de mai jos: |
Pasul nr 2 Calculăm pierderile de energie specifice echipamentelor electrice (aprox. 20-30%). |
Pasul nr 3 Calculăm energia pe care o vor produce panourile în funcție de localizarea geografică |
Pasul nr 4 Calculăm numărul de panouri necesare |
Pasul nr 5 Calculăm capacitatea bateriei |
Pasul nr 6 Calculăm nr de baterii |
Pasul nr 7 Calculăm mărimea invertorului solar |
ECUAȚIE |
Număr consumator x consumul în wați x nr de ore de funcționare/zi. Se ține cont și de voltajul dorit |
Totalul energiei = totalul energiei consumate zilnic x 1.3 | Energia care trebuie generată / 3,3-4 în funcție de locație (insolație) |
Numărul de panouri = energia produsă de panouri ÷ capacitatea panoului, DAR se ține cont și de specificațiile tehnice a invertorului (de ex. voltajul minim / maxim de funcționare MPPT în cazul invertoarelor combi și cu controler integrat |
Capacitatea bateriei = energia ce trebuie produsă/zi x autonomia dorită în zile (2-5) x grad descărcare (recomandat maxim 50% = 0,5 coeficient înmulțire) x coeficient de temperatură (1,11 la 15,7 grade celsius stocare) | Nr de baterii= capacitatea bateriilor ÷ mărimea bateriei care trebuie cumpărată rotunjită în sus |
Mărimea invertorului solar = consumul maxim la un moment dat (consumul dat de toți consumatorii care trebuie să funcționeze împreună la un moment dat) * 20%(pierderi invertor) |
EXEMPLU | 3 becuri x 5 wați x 6 ore = 90 de ore 1 TV x 80 wați x 6 ore = 480 de ore 1 receiver x 20 wați x 6 ore = 120 de ore Facem totalul: 90 + 480 + 120 = 690 wați consum/ zi |
Totalul energiei dorite = 690 wați x 1.3 = 897 wați | Pentru o localitate cu radiații solare medii din România | Dacă doriți să cumpărați panouri de 100 de wați, atunci nr de panouri solare este de 142.38 ÷ 100 = 1.42 (adică aprox. 2 panouri de 100 de wați sau 1 panou de 150 de wați | (897 x 2 zile înnorate x 1.3) ÷ 12 = 97 amperi | 97 ÷ 50 = 1.9 (adică aprox 2 baterii de 50 de amperi sau 1 baterie de 100 de amperi |
Mărimea invertorului solar = mașina de spălat rufe, cafetiera, becurile, sistemul de alarmă etc 2 KWh *1,2 , luăm un inverter de 3Kwh minimum ( în acest caz nu pornim deodată mașina de spălat vase și mașina de spălat rufe. Dacă dorim, atunci luăm inverter de 5kWh minim, de exemplu.) |
Acest prim calcul te va ajuta să estimezi de câte panouri solare ai nevoie pentru a acoperi consumul necesar de energie electrică pentru proprietatea ta ținând seama de localizarea sa geografică. Mai departe, suntem siguri că știi din proprie experiență că orice produs poate varia din punct de vedere al calității și al durabilității, motiv pentru care achiziția unor sisteme solare mai scumpe sau mai ieftine se va reflecta în durata lor de viață.
Atunci când te decizi să cumperi un sistem solar pentru o proprietate, e bine să știi că cea mai mare parte din investiție este alocată achiziționării de panouri solare, însă nu sunt de neglijat nici costurile adiacente, precum:
- aviz și proiectare (estimate la câteva sute de euro); pentru sisteme izolate mici nu este nevoie, DAR se va face oricum o dimensionare corectă cu un specialist (sunt cazuri când se va face GRATUIT);
- montarea sistemului (estimat între 15-25% din valoarea investiției);
- consultanță oferită de un expert în energie solară care va face o analiză detaliată pentru situația ta concretă;
- diferite alte accesorii utile, precum invertoare, materiale pentru conexiuni, contor, structură de montaj, precum cabluri și alte piese pentru montare.
Știm că alegerea unui sistem și a tuturor accesoriilor poate fi un consum de timp și energie pe care nu ți le permiți. De aceea, noi, la ITechSol, am ales să îți simplificăm viața și să îți oferim inclusiv kit-uri fotovoltaice complete unele mici preconfigurate sau altele personalizate la cerere.
Concluzie
De-a lungul timpului, foarte mulți utilizatori din țările occidentale au validat investiția în sisteme solare. Încă din anul 2015, costurile de achiziționare a unor astfel de sisteme au scăzut foarte mult în întreaga lume. Din acest motiv, în prezent, utilizarea lor pentru case, pensiuni sau restaurante a devenit mult mai atrăgătoare, fapt suplimentat și de posibilitatea de a beneficia de ajutor nerambursabil din partea programelor europene și guvernamentale.
Alegând să investești în energia solară, vei face economii importante de-a lungul anilor, când prețul furnizorilor mari de energie este estimat să crească semnificativ (până în 2023) pentru consumatorii casnici, în condițiile în care de la 1 ianuarie 2021, piața de electricitate a fost liberalizată și costurile facturilor au crescut de la 13% până la 26%.
Nu în cele din urmă, alegând energia solară, contribui la un viitor mai bun, renunțând la energia produsă folosind combustibili fosili ce sunt resurse epuizabile și aflate pe primul loc în lista poluatorilor la nivel global prin emisiile de CO₂.
Comentarii