10 pași care te vor ajuta să alegi panourile solare potrivite

10 pași care te vor ajuta să alegi panourile solare potrivite

Când vine vorba de energia regenerabilă există două beneficii universale, cunoscute și acceptate de toată lumea: ajută la protejarea și conservarea ecosistemului, în același timp în care te ajută pe tine să economisești bani pe o durată îndelungată de timp.

 Acum, te-ai hotorât că este momentul să faci o schimbare, apelând la soluții sustenabile pentru producerea curentului și a apei calde menajere. Înainte de a deschide portofelul, acordă câteva minute pentru a descoperi 10 pași care te vor ajuta să alegi panourile solare potrivite.

 

  1. Stabilește consumul casei

           Nu lua decizii pripite. Consumul, fie el electric sau termic, este sezonier. Iarna, spre exemplu, panourile nu vor avea același randament ca vara și nu vor produce destul, așadar, nu te poți baza doar pe consumul din lunile calde. Invers, dacă iei în considerare doar consumul din iarnă, colectoarele vor avea supra-producție în sezonul cald. Bazează-te pe consumul dintr-un întreg an pentru a face alegerea cea mai bună sau lasă o echipă de specialiști să îți ofere consultanță.

           

  1. Apelează la un furnizor de încredere

            Nu alege primul furnizor care îți apare la o simplă căutare. Cercetează piața pentru a găsi cel mai bun producător sau distribuitor de la care să cumperi. Fii atent la furnizorii care vând orice!

            Orientează-te către magazine specializate și furnizori certificați care te pot asigura că îți vor oferi produse și servicii de calitate. Ține minte că oferta de preț trebuie să conțină toate componentele necesare pentru buna funcționare a colectoarelor solare (stație solară, automatizare, senzori de temperatură, boiler, vas de expansiune solar, lichid de transfer termic, elemente de legătură, sistem de montaj, țeavă felxibilă din oțel inoxidabil (izolată) și alte elemente).

            În final, verifică ce spun clienții anteriori despre serviciile furnizorului respectiv.

Instalare panouri solare plane ITechSol

  1. Lasă o echipă de specialiști să se ocupe de montarea panourilor

            Poate că tu sau vecinul de alături vă pricepeți la mici meșteșuguri prin gospodărie, dar instalarea unor panouri nu este o treabă atât de simplă. Pe lângă asta, gândește-te doar la banii pe care i-ai investit, așa că lasă o echipă de profesioniști să își facă treaba.

            Dacă furnizorul de la care ai achiziționat colectoarele nu are posibilitatea de a efectua și montarea acestora, apelează la un instalator profesionist din zona în care locuiești. Acesta te va învăța, de asemenea, și cum să întreții și să verifici performanța noului tău sistem de panouri solare.

            Asigură-te că executantul are experiență în domeniul energiei solare și a instalațiilor solare și apelează la serviciile acestuia doar dacă oferă o garanție pentru lucrarea efectuată.

 

  1. Verifică atent datele tehnice

            Când compari mai multe colectoare pentru a-l alege pe cel mai bun, fii atent la datele tehnice, nu la numele brand-ului. O practică des întâlnită este ca producătorii să fabrice același produs sub mai multe mărci, pentru a le vinde la urmă pe piață la prețuri diferite, în funcție de cât de cunoscută este marca respectivă.

            Colectoarele solare de calitate sunt cerficate de instituții internaționale, așa că înainte de a lua o decizie, verifică dacă panourile promovate de furnizor au certificare Solar Keymark.

 

  1. Verifică tehnologia folosită

            Cele mai sigure tehnologii pentru atașarea țevilor pe suprafața absorbantă sunt sudarea cu ultrasunete și sudarea cu laser.

Panouri solare plane sau tuburi vidate

  1. Panouri solare plane vs. cu tuburi vidate

            Subiectul acesta este mult mai cuprinzător pentru a ne încadra în doar câteva rânduri. Cu siguranță îi vom dedica un articol separat în viitor. Pâna atunci însă, vom lăsa și aici câteva idei de bază care te vor ajuta să faci o alegere potrivită.

            Pentru că una dintre cele mai des întâlnite întrebări este aceea dacă panourile solare funcționează și în sezonul rece, răspunsul este, da. Dar care colector are o performanță mai bună?

Majoritatea producătorilor îți vor spune despre panourile solare cu tuburi vidate că sunt mult mai eficiente. Este adevărat ... colectoarele cu tuburi vidate au o performanță mai bună în anotimpul rece. Panourile solare plane dau dovadă de un randament mai scăzut în această perioadă, din cauza pierderii de căldură. Cu toate acestea, ele continuă să producă apă caldă chiar și în mijlocul iernii, iar vara au performanțe mai ridicate decât celelalte colectoare. În ansamblu, producția de energie termică anuală se apropie de cea a panourilor cu tuburi vidate, în unele cazuri reușind chiar să o depășească.

            În ciuda așteptărilor, panourile plane sunt recomandate în zonele cu ninsori puternice. Datorită pierderilor de căldură, suprafața panourilor se curăță rapid de zăpada depusă, care altfel ar bloca funcționarea optimă a acestora.

 

  1. Durata de funcționare

            Având în vedere investiția pe care o realizezi, este bine să știi că panourile solare se bucură de o viață destul de lungă de peste 20 ani. Datorită faptului că funcționarea lor se bazează pe lumina razelor soarelui, nici nu necesită o mentenanță prea complicată.

            Astfel, un colector solar plan de calitate bună îți poate garanta o durată de funcționare de peste 25 de ani.

            Desigur, nu vrem să facem reclamă negativă colectoarelor cu tuburi vidate, până la urmă oferta noastră cuprinde ambele variante. Și în cazul lor există variante Premium, fabricate în Germania, la realizarea cărora este folosită o tehnologie specială de sudură, patentată, și care îmbină sticla cu metalul, asigurând menținerea vidului pe termen lung și implicit buna funcționare a colectorului pe toată durata de viață prevăzută de producător, respectiv minimum 20 de ani.

            La cele mai ieftine colectoare cu tuburi vidate, elementul heat-pipe este foarte subțire. Suprafața mică reduce semnificav capacitatea de transfer termic, iar sticla este acoperită doar cu un strat selectiv subțire. În schimbul banilor cheltuiți, trebuie să știi că vei primi un randament mai mic și o periodă mai scurtă de funcționare, care va ține până la îmbătrânirea elementelor de etanșare, fabricate de obicei din material siliconic.

 

  1. Verifică valoarea emisiei!

            Cele mai bune colectoare au o emisie de până la 5%. Existența unui strat selectiv generează, bineînțeles, un preț mai ridicat. Celelalte colectoare pot capta doar radiația solară directă (în zile însorite) și se folosesc de obicei în zone mediterane, cu mult soare.

 

  1. Nu cumpăra colectoare solare fără garanție

            Atunci când cumperi un sistem de panouri solare, componentele sale trebuie să beneficieze de o garanție cât mai extinsă. Colectoarele solare ITechSol™ au o garanție de 10 ani, fiind panouri de calitate superioară. Totodată boilerele beneficiază și ele de garanție de 5 ani.

 

  1. Fii atent și la celelalte componente

            Așa cum am menționat în rândurile de mai sus oferta de preț trebuie să cuprindă mai multe elemente, pe lângă un colector solar. Înainte de a face alegerea finală, nu uita să verifici câteva aspecte legate de acestea.

  • Boilerul - să fie suficient de mare și prevăzut cu minimum o serpentină. La rândul ei, serpentina trebuie să aibă o suprafață de schimb cuprinzătoare, încât să poată transfera energia captată. Izolația este de preferat să fie ecologică și suficient de bună, încât să nu se piardă căldura stocată. Noi recomandăm o eficiență energetică de categoria A sau B.
  • Pompa de recirculare - trebuie să fie pompă solară, deoarece are un consum mic de energie electrică și durată de viață mai lungă. Mai mult decât atât, poate rezista la temperaturi înalte de până la 160 grade celsius.
  • Vasul de expansiune - să fie solar, adaptat instalației solare, deoarece aceasta din urmă lucrează la temperaturi mai ridicate
  • Țeava - asigură-te că oferta cuprinde o țeavă flexibilă din oțel inoxidabil, izolată (rezistă la temperaturi înalte de până la 110-130 grade celsius). Aceasta trebuie să fie special concepută pentru instalații solare. În caz contrar, o țeavă realizată din îmbinări lipite, chiar dacă este mai ieftină, nu va rezista la temperaturi ridicate sau la șocurile termice datorate diferenței mari de temperaturi de funcționare (15 grade urcă într-un timp scurt la 90-110 grade celsius și invers).

Acum că știi căror aspecte și elemente trebuie să le acorzi atenție sporită, este timpul să începi căutarea panourilor care vor răspunde cerințelor și așteptărilor tale. Dacă ți se pare o misiunea mult prea complicată, nu îți face griji.


Echipa noastră de specialiști este gata să îți răspundă la întrebări și împreună să alegem cea mai bună ofertă pentru tine.

Panouri solare plane Hewalex

Comentarii

komaromi lorand 10 nov. 2021, 20:22 Raspunde
buna, am multe nelamuriri. stam intro casa de 160-180m2, cam 120kw/luna,cu centrala pe gaz,4 camere,baie bucatarie.intrebari:se poate sa devin independent de sist central? apa si caldura?se poate racorda instalatia solara,la ce avem acum?de ce ar fi nevoie?trebuie ceva proiect sau autorizatie?(mie si groaza daca trebuie apelat la institutiile statului) .ar mai fi intrebari si nelamuriri,dar va multumesc daca imi raspundeti
Vezi raspunsurile