Ce trebuie să conțină instalația solară termică

Ce trebuie să conțină instalația solară termică

Să obții apă caldă menajeră sau chiar aport la încălzire, fără costuri suplimentare la factură și devenind independent de rețeaua națională, sună ca un vis frumos. Și este realizabil, cu ajutorul unei instalații solare termice. Trebuie să știi că investiția inițială, dacă sistemul este dimensionat corect, se va amortiza rapid, iar avantajele pe care le oferă panourile solare vor compensa banii cheltuiți. 

Cu toate acestea, dacă te gândești că este momentul să faci trecerea la energia regenerabilă, află că nu este suficient să montezi un panou solar pe acoperiș. O instalație solară termică cuprinde mai multe elemente, pe care ți le vom prezenta în rândurile următoare.

Dar mai întâi, să începem cu componenta principală a instalației.


Panourile solare termice

Probabil că ești deja familiar cu cele două categorii principale:

Panourile plane folosesc o placă de absorbție (absorber) realizată din cupru sau aluminiu care captează energia solară. Țevile de absorbție, prin care circulă lichidul termic, fabricate tot din cupru, sunt sudate cu laser sau ultrasunete direct pe placa de absorbție. În cazul acesta ne referim la panouri de calitate superioară, cum sunt de exemplu cele de la Hewalex, un producător aflat în top 10 în lume.

Panourile cu tuburi vidate prezintă pereți dubli între care se află un vid. Sticla de la exterior, borosilicată, permite radiației solare să treacă și să ajungă la peretele interior care dispune de proprietăți anti-reflexive, astfel încât poate absorbi cu ușurință radiația.

Dar asta nu e tot, pentru că în funcție de tipul sistemului de funcționare panourile solare termice se împart în alte trei categorii: nepresurizate, presurizate compacte și  presurizate ”profesionale”. 

Din categoria celor nepresurizate fac parte panourile cu tuburi vidate. Deși o variantă mai economă, datorită costului scăzut, acest tip de panouri va funcționa doar în perioada caldă, cuprinsă între lunile martie și octombrie. În sezonul rece, panourile trebuie golite de apa care circulă în interiorul tuburilor, pentru a evita riscul de îngheț al acesteia și spargerea tuburilor. Este suficientă spargerea unui singur tub pentru ca întregul panou să devină nefuncțional. 

Panourile presurizate compacte au boilerul montat în exterior, astfel că pierderile de căldură vor fi mult mai mari. Pentru a evita riscul de îngheț și a asigura funcționarea optimă a boilerului, este necesară alimentarea cu energie electrică a unei rezistențe care poate fi controlată prin intermediul unei automatizări SR609.


Rezistenta electrica


Ajungem și la ultima categorie, cea a panourilor presurizate profesionale, care se pot regăsi mai ales cu panouri solare plane. În cazul acestei instalații solare, doar colectoarele sunt montate la exterior, în timp ce toate celelalte componente, inclusiv boilerul, se află în interiorul locuinței. Rezultă, așadar, o pierdere minimă de căldură, în special în sezonul rece.


Recomandarea noastră pentru viitoarea ta instalație solară sunt panourile plane Hewalex. Prevăzute cu un absorber din cupru si aluminiu, sudate cu laser și acoperite cu un strat BlueTec, acestea prezintă un grad înalt de transmisie a radiației solare (91,6%, clasa U1) și eficiență optică ridicată 75-81% (în funcție de model), în timp ce panourile cu tuburi vidate nu depășesc 50-66%. Producția lor de energie termică anuală o depășește, de cele mai multe ori, pe cea a celor cu tuburi vidate.


Panouri solare termice plane montate pe acoperiș



Cu atât mai mult, aceste colectoare plane sunt recomandate în zonele cu ninsori. Pierderile de căldură topesc stratul de zăpadă depus pe suprafața lor plană, în așa fel încât funcționarea lor nu este afectată. În schimb, panourile cu tuburi vidate pot să se blocheze chiar și 4-5 zile, din cauza zăpezii sau a pojghiței. Acestea nu dispun nici de funcția de vacanță “100% funcțional”, nici de autodezghețare sau topirea zăpezii manual.

Nu ne mai lungim cu vorba și trecem la următoarele componente.


Boilerul solar

Este un factor cheie al eficienței instalației solare. Prin intermediul schimbătorului de căldură din interiorul său (serpentină), acesta are capacitatea de predare a energiei termice acumulate de panourile solare. Suprafața serpentinei joacă astfel un rol esențial în încălzirea apei din boiler. Cel mai des, specialiștii recomandă folosirea unui boiler solar bivalent, cu două serpentine, pe care îl poți conecta în același timp la centrala termică sau la o altă sursă auxiliară.


Boiler solar bivalent (cu doua serpentine)


Vas solar de expansiune


Vas de expansiune solar

Te întrebi oare de ce ai nevoie de un astfel de obiect și, mai mult decât atât, care este diferența dintre un vas normal și unul solar?

Când temperatura apei crește, aceasta începe să se dilate și își mărește volumul. Într-un sistem de încălzire închis, cum sunt și colectoarele solare, o presiune ridicată poate duce la refularea lichidului termic. Ce urmează este destul de simplu. Componentele și țevile instalației solare pot fi serios avariate. Vasul de expansiune preia excesul volumului de lichid termic, reușind astfel să mențină presiunea în parametri normali, atât atunci când instalaţia solară este în funcţiune, cât şi atunci când este se află în stagnare. În perioada de stagnare agentul termic poate ajunge la temperaturi de peste 200°C şi presiuni ridicate, iar pentru a face faţă acestor condiţii este nevoie de un vas de expansiune solar.


Țeavă flexibilă din oţel inoxidabil preizolat, solar

Este utilizată pentru transportul lichidului solar termic în sistemele de încălzire solară. În afară de tehnologia solară, poate fi folosită cu succes în multe alte aplicaţii care necesită conexiuni hidraulice pentru încălzire centrală şi producerea apei calde. 

O astfel de țeavă se utilizează pentru conectarea rapidă, sigură şi convenabilă a colectoarelor solare la celelalte elemente ale sistemului termic solar.


Unitate de pompare (grup hidraulic)


Alex HX10 - unitate de pompare, grup hidraulic Folosită pentru operarea instalațiilor solare termice, aceasta include o pompă de recirculare, robinet de încărcare/golire, manometru, robineți de închidere. Unele sunt combo și includ chiar și automatizare (controler).

Avantajele pe care le aduce sunt legate de simplificarea procedurii de pornire, o acuratețe mai mare de măsurare a performanțelor de încălzire și, totodată, o precizie mai mare în controlul parametrilor instalației solare pentru o utilizare optimă a energiei solare.


Automatizare solară (controler)

Gestionează circulaţia agentului termic între panourile solare şi rezervorul de stocare sau acumulatorul de căldură. Mai mult decât atât, împiedică formarea bacteriilor în apa din rezervor sau boiler. La fiecare 7 zile aparatul verifică automat temperatura din rezervor. Dacă apa are o temperatură mai mică de 70˚C, controlerul activează sistemul de încălzire pentru a ridica temperatura și a distruge bacteriile (valabil pentru anumite tipuri de automatizări). 

Pe lângă această funcție, automatizarea are rolul de a controla diferențele de temperatură, astfel protejează colectorul de îngheț, sau, după caz, răcește boilerul atunci când temperatura apei este mult prea crescută.


Lichid de încălzire

Nu în ultimul rând, o instalație solară are nevoie de un antigel solar cu glicol. Acesta asigură transferul termic eficient de la panoul solar către boilerul solar. Prin intermediul schimbătorului (serpentină), boilerul încălzește apa menajeră și/sau apa din rezervorul de acumulare (puffer, atunci când avem avem și aport la încălzire).

Totodată, lichidul oferă protecție la îngheț, proprietăți anti coroziune și garantează o durată lungă de viață a panourilor solare, precum și componentelor acestora.


Ceea ce ai regăsit în articolul de azi sunt elementele principale ale unei instalații solare termice. Desigur, lista se continuă și cu alte accesorii adiționale, printre care și obiectele necesare montajului (sistem de montaj, fitinguri, etc.).

Dacă te-am făcut curios și ești în căutare celei mai bune soluții regenerabile pentru producerea apei calde menajere, specialiștii noștri îți stau la dispoziție cu informațiile necesare.

Taguri:

Comentarii