Questions? Feedback? powered by Olark live chat software
Cum să încălzești piscina folosind energia solară?

După cum știm deja cu toții, colectoarele termice folosesc energia solară pentru a încălzi apa menajeră sau casa. Dar dacă tot utilizăm panourile pentru a face o baie caldă, indiferent de anotimp, de ce nu le-am folosi și la o scară mai largă pentru a încălzi apa dintr-o piscină.


Utilitatea panourilor solare pentru încălzirea piscinelor este cunoscută de multă vreme. În cazul în care ai acasă o piscină, deții o afacere precum o pensiune sau o piscină privată de vară pentru turiști, rămâi alături de noi. Ceva ne spune că articolul acesta este răspunsul ideal la întrebare ta: “Cum să încălzesc piscina și să cheltui mai puțini bani?”.


Cum încălzesc panourile solare termice o piscină?

Schema de functionare a panourilor solare

Fără prea multe bătăi de cap atunci când alegi componentele pentru sistemul de încălzire al piscinei vei avea nevoie de: un colector solar, un filtru, o pompă și o supapă de control al debitului. Procesul de încălzire pornește de la pomparea apei prin filtru care are rolul de a îndepărta eventuale impurități ce se pot regăsi în aceasta. Mai departe, pompa conduce apa către colectoarele solare care o încălzesc folosind radiația solară, ca mai apoi aceasta să fie pompată înapoi în piscină. Supapa de control, manuală sau automată, deviază apa prin colectoare. Astfel, atunci când temperatura panourile este identică cu temperatura din piscină, apa este redirecționată de supapă pentru a ocoli panourile și a fi pompată înapoi în bazin.


Ce beneficii oferă?

Panouri solare termice montate pe acoperis pentru incalzirea piscinei

Probabil că îți sunt deja cunoscute avantajele datorate folosirii instalațiilor solare, fie că vorbim de cele termice sau fotovoltaice. Cu toate acestea le vom trece încă odată în revistă. Nu de alta, dar tuturor ne place să descoperim aspectele care recomandă un produs ca fiind potrivit pentru nevoile noastre.

  • Investiția într-un sistem de panouri solare este privită de mulți drept un dezavantaj. Noi obișnuim să vedem partea plină a paharului, așa că acest inconvenient se poate transforma într-un avantaj dacă iei în considerare faptul că investiția este doar una inițială, iar economiile generate sunt de lungă durată.
  • Sunt o alternativă eco-friendly susținute de energia solară, verde și curată care nu produce emisii de carbon. 
  • Durata mare de viață a panourilor solare îți garantează o utilizare de până la 15-20 de ani, ceea ce înseamnă tot atâția ani în care te vei putea relaxa în propria piscină fără să îți faci griji de temperatura nepotrivită a apei.
  • Sistemul solar funcționează practic de unul singur, datorită tehnologiei care se află la baza modulelor și a componentelor sale. În ceea ce privește mentenanța, panourile nu îți vor crea mari probleme dacă ai grijă să respecți câteva reguli simple de verificare a sistemului.
  • Funcționează permanent, astfel că apa din piscină poate fi încălzită tot timpul anului. Numai în cazul în care nu ai o piscină acoperită, acest punct s-ar putea să nu ți se pară relevant.
  • În cazul în care nu ești sigur de funcționarea panourilor în zilele cu cer înnorat, acestea vor continua să producă căldură, desigur, nu la o performanță la fel de crescută ca în zilele cu soare. Sunt totuși slabe șanse să vrei să faci o baie în piscină când afară plouă.

Acum că te-a convins lista noastră de beneficii probabil că te întrebi ... 


Care sunt cele mai bune panouri solare pentru a încălzi o piscină?

Colectoare necristalate 

Panouri solare OKU pentru piscina

Asemenea colectoarelor solare tradiționale, aceste module oferă și ele o eficiență crescută la un cost redus, ca urmare a metodei de fabricare și a materialelor utilizate. Dacă ai o piscină într-o zonă în care temperaturile le depășesc pe cele de îngheț, o bună opțiune pentru tine ar putea fi panourile solare de la OKU. Special concepute în acest scop, aceste modele au la bază un sistem modular ce facilitează instalarea, dovedesc o performanță înaltă, rezistență și pierderi reduse de presiune. 

Colectoare acoperite cu sticlă 

Realizate din cupru, aluminiu și acoperite cu un strat de sticlă, panourile din această categorie reușesc să capteze într-un mod mult mai eficient energia solară. Datorită materialelor din care sunt fabricate pot fi folosite tot timpul anului, indiferent de sezon sau temperatura de afară și, de asemenea, pot asigura încălzirea apei menajere, cât și a casei.


Odată ales tipul de panou potrivit cu cerințele tale anumiți indicatori te vor ajuta să dimensionezi corect sistemul de încălzire. Ține cont de geolocație, climat și tipul de acoperiș pentru a stabili unghiul de montare potrivit. Orientarea panourilor spre sud este un alt factor care va determina performanța sistemului. Nu în ultimul rând, ia în considerare și dimensiunea piscinei, deoarece suprafața sistemului solar (panourilor solare) trebuie să reprezinte în medie 60% din  suprafața piscine ( la o adâncime medie de 1-1,4 m).  


Așa-i că te încântă ideea de a încălzi piscina folosind o resursă de energie gratuită și sustenabilă? Vara aceasta e timpul să faci o schimbare benefică și să te relaxezi lăsând panourile solare să facă toată treaba pentru tine. Noi suntem aici să te ajutăm cu o analiză și informațiile potrivite pentru ca tu să faci cea mai bună alegere.

Comentarii

Articole similare

Panouri solare apă caldă 4 anotimpuri
Panouri solare apă caldă 4 anotimpuri
Știm cu toții că Pământul orbitează în jurul Soarelui și astfel apar anotimpurile care aduc cu ele fie zile însorite, chiar fierbinți de vară, fie nopți răcoroase de primăvară și toamnă sau chiar...
Cum funcționează un boiler solar?
Cum funcționează un boiler solar?
Funcționarea, avantajele și dezavantajele unui boiler electric Ideea de încălzire a apei cu energie electrică a fost deja propusă la începutul anilor 1800, dar aplicarea sa practică și producția...
Puffere de apă pentru sisteme solare
Puffere de apă pentru sisteme solare
Fie că vorbim despre sisteme termice tradiționale ca de exemplu cazanele pe lemne, echipamente de încălzire centrală care folosesc combustibili lichizi, gazoși sau alți combustibili solizi, șeminee...