Știm cu toții că Pământul orbitează în jurul Soarelui și astfel apar anotimpurile care aduc cu ele fie zile însorite, chiar fierbinți de vară, fie nopți răcoroase de primăvară și toamnă sau chiar zile geroase de iarnă. Deși diferite, unele mai reci și mai umede, altele mai uscate și mai calde fiecare anotimp vine la pachet cu farmecul propriu. Poate unele sunt mai ușor de iubit, altele mai puțin, unora ne place soarele, altora ploaia sau zăpada. Însă chiar dacă preferințele noastre în materie de anotimpuri pot să difere substanțial, putem cu siguranță fi cu toții de acord, că indiferent de anotimp, apa caldă la care avem zilnic acces este un motiv de bucurie pentru fiecare dintre noi.
Apa caldă e o parte esențială a vieții moderne. Cu greu ne putem închipui existența fără un acces liber la aceasta și totuși, de cele mai multe ori nu ne gândim că ea ar putea fi asigurată de un sistem solar termic, sisteme din ce în ce mai populare grație rentabilității și eficienței lor.
O întrebare ce apare însă adesea în mintea celor interesați să investească în sisteme de încălzire a apei care utilizează energia solară este cea referitoare la funcționarea și eficiența acestora pe toată durata anului. Majoritatea oamenilor se întreabă dacă sistemele solare de încălzire și apă caldă pot funcționa și pe timpul iernii.
Cu toate că panourile solare termice sunt în principal concepute pentru a funcționa cel mai bine în sezonul estival, acest lucru nu înseamnă că iarna nu pot produce apă caldă. Sistemele solare funcționează indiferent de temperatura exterioară, prin urmare și iarna, ele fiind proiectate pentru a putea genera energie în condiții meteorologice diverse. Tocmai de aceea concepția că panourile solare nu ar avea capacitatea de a produce energie atunci când afară este înnorat sau în perioada iernii este una eronată, acestea folosind radiația infraroșie și nu căldura soarelui, radiație prezentă în lumina difuză chiar și atunci când razele soarelui sunt ascunse de nori.
Un panou solar pentru apă caldă 4 anotimpuri poate asigura nevoia de apă caldă menajeră și pe timpul lunilor reci de iarnă, mai ales atunci când este bine întreținut. Randamentul unui panou solar este dat de procentul de radiație solară captată și transformată în energie termică. După cum am menționat, acest randament este puternic influențat și de starea de funcționare a panoului, prin urmare este extrem de importantă să ne asigurăm că acesta are parte de o mentenanță corespunzătoare. Deși, în funcție de temperatura exterioară, energia solară disponibilă în funcție de zona geografică și temperatura de intrare în sistem a apei, în timpul lunilor de iarnă este probabil să scadă randamentul panourilor solare de apă caldă, acestea au în continuare capacitatea de a produce apa necesară, în unele cazuri panourile solare termice putând fi utilizate chiar și pentru încălzirea spațiului de locuit.
În zonele cu o climă mai rece se recomandă folosirea unui rezervor pentru colectarea apei încălzite și un sistem auxiliar sau un sistem de rezervă care, la nevoie să poată furniza apă caldă și căldură suplimentară, atunci când energia solară este insuficientă pentru a putea acoperi în totalitate nevoile spațiului deservit. Astfel, atunci când apa nu are o temperatură satisfăcătoare sistemul auxiliar sau de rezervă să se poată activa și astfel să fie asigurat necesarul de apă caldă chiar și în cazul în care afară se înregistrează temperaturi foarte scăzute.
Faptul că sistemele de panouri solare termice exploatează o sursă de energie gratuită, precum energia solară, pentru obținerea apei calde le recomandă ca sisteme care ne pot ajuta nu doar să ne reducem costurile, ci și să câștigăm un anumit grad de independență energetică. Eficiența acestora este una de până la 100% pe timp de vară, ceea ce înseamnă că nu va fi nevoie să utilizăm clasicul boiler sau o centrală pentru a putea beneficia de apă caldă. Și cu toate că, în anotimpul rece, eficiența lor poate să fie una ceva mai scăzută, ele pot continua totuși să acopere până la 80% din cantitatea de energie necesară încălzirii apei, fapt ce se va reflecta în facturile emise de furnizorii convenționali.
Panourile solare pentru apă caldă reprezintă o soluția extrem de eficientă mai ales atunci când ne orientăm spre a achiziționa panouri solare de apă caldă 4 anotimpuri cât mai performante. Sistemele solare de încălzire a apei calde sunt una dintre cele mai rentabile forme de energie regenerabilă disponibile în prezent, ele având un randament optim atunci când este asigurată și o bună izolare termică.
Panourile solare de apă caldă 4 anotimpuri se pot clasifica în două categorii principale:
- active
- pasive
Cele pasive sunt ceva mai recent intrate în scenă la noi, cele active fiind deja prezente de ceva timp pe piața din România.
Important de reținut este că în prezent, spre încântarea celor care locuiesc în zonele mai reci, sunt disponibile și panouri solare de apă caldă ce nu necesită protecție împotriva înghețului, datorită izolației corespunzătoare cu care au fost prevăzute. Panourile solare de apă caldă 4 anotimpuri fiind potrivite până și în zonele unde fenomenul înghețului poate să apară nu doar pe timp de iarnă, ci chiar și în lunile de toamnă sau primăvară. Aceste sisteme se bazează pe un material izolator care asigură menținerea apei în stare lichidă chiar și în caz de temperatură scăzută.
Deși panourile solare termice sunt frecvent folosite în climate calde și însorite, ele pot funcționa chiar și în condițiile unui cer înnorat sau în zilele ploioase. Un panou solar 4 anotimpuri poate continua să capteze energie solară chiar și atunci când plouă ușor sau e înnorat afară, astfel apa caldă ne va fi în continuare asigurată chiar și atunci când condițiile meteo nu sunt unele ideale. Dincolo de faptul că ne ajută să reducem cheltuielile cu facturile de energie, investiția în sistemele de panouri de apă caldă 4 anotimpuri reprezintă și o alegere responsabilă din punct de vedere al protecției mediului înconjurător. Prin urmare dacă sunteți în căutarea unei soluții sustenabile și fiabile în ceea ce privește apa caldă menajeră utilizată, acesta este o alegere înțeleaptă.