Questions? Feedback? powered by Olark live chat software
Puffere de apă pentru sisteme solare

Fie că vorbim despre sisteme termice tradiționale ca de exemplu cazanele pe lemne, echipamente de încălzire centrală care folosesc combustibili lichizi, gazoși sau alți combustibili solizi, șeminee sau sisteme care utilizează energia solară în vederea producerii energiei termice, cu toții ne dorim ca acestea să fie cât mai performante și eficiente.

Căldura și apa caldă sunt surse esențiale de confort în spațiile locuite, mai ales în anotimpul rece, de asigurarea unei temperaturi optime depinzând însăși sănătatea noastră, corpul uman fiind sensibil la factorii ambientali. Cu toate acestea, deși sistemele de încălzire sunt cele care asigură căldura necesară atât încălzirii apei menajere, cât și a spațiului, cerințele noastre sunt fluctuante, de aceea nu vom avea mereu nevoie de aceeași cantitate de energie. Tocmai din aceste considerente apare necesitatea unui echipament precum un rezervor de acumulare sau puffer care să ne ajute să gestionăm înțelept energia suplimentară generată la un anumit moment dat de sistemele termice. Echilibrând fluctuațiile de temperatură ce pot să apară între etapa generării și consumul propriu-zis, se evită pornirile și opririle continue, intens consumatoare de energie.

Deși, așa cum am amintit, pufferele pot fi utilizate în cazul diverselor sisteme de încălzire pentru înmagazinarea energiei termice furnizate de cazane sau centrale pe combustibil solid, optimizând regimul de funcționare al acestora sau funcționarea arzătorului în cazul celor care operează pe bază de combustibil gazos sau lichid, în cazul sistemelor solare acestea ne pot ajuta să optimizăm și mai mult consumul de resurse, economisind astfel mai mulți bani și prelungind durata de viață a sistemului solar termic.

Dar haideți să aflăm mai multe despre ceea ce sunt pufferele și cum anume funcționează ele.

Pufferul, deși poate părea asemănător unui boiler, are câteva caracteristici prin care se diferențiază de acesta din urmă. Pufferul este un vas de acumulare fabricat în general din oțel, izolat termic, ce înmagazinează energia termică și optimizează astfel regimul de funcționare a sistemelor de încălzire a apei sau clădirilor, mărind totodată și autonomia de funcționare a acestora. Altfel spus, acest rezervor de acumulare numit puffer se aseamănă unui depozit în care se stochează apa caldă care păstrează energia termică, la conținutul căruia vom apela doar în caz de nevoie. Boilerul cu acumulare, în schimb, este un generator cu regim de stocare mărit, având rolul de a produce apă caldă menajeră în regim prioritar. Pufferul este un element de legătură între sursa producătoare de apă caldă și/sau căldură și echipamentul care asigură distribuirea acestora, cum ar fi conductele, instalația de încălzire din pardoseală sau caloriferele, folosit într-un circuit închis pe care îl alimentează doar la nevoie.

Faptul că fiecare locuință este caracterizată de un sistem de încălzire și furnizare a apei calde diferit nu reprezintă un impediment. Rezervoarele de acumulare sau pufferele pot fi utilizate de exemplu atât de către consumatorii cu centrale pe lemne, peleți, gaz sau cele electrice, cât și de cei care folosesc pompele de căldură sau panourile solare pentru a-și asigura necesarul de apă caldă menajeră și agent termic pentru încălzirea spațiilor de locuit sau a celor comerciale. Nevoia utilizării unui puffer apă este mare și în cazul sistemelor de încălzire prin pardoseală, în acest caz agentul termic neputând depăși o anumită temperatură pentru asigurarea confortului și a siguranței consumatorului.

Deși în România pufferele sunt cel mai frecvent utilizate în cazul cazanelor pe lemne, deoarece cu ajutorul lor căldura este asigurată chiar și după ce s-a stins focul în cazan, ele sunt recomandate și pentru cei care doresc să acumuleze căldură folosind panourile solare termice.

În cazul colectoarelor solare este recomandată includerea unui puffer sau rezervor de acumulare în sistem, având în vedere că între momentele producerii și utilizării energiei termice rezultate poate să treacă mult timp, procesul producției energiei termice în sine putând fi de asemenea unul de lungă durată. Astfel un sistem solar cu puffer (rezervor de acumulare), fie că este atașat sau nu unei centrale convenționale, poate contribui la un randament mai bun și la o economie de resurse.

Pufferele sunt de diverse tipuri, ele pot fi împărțite în mai multe categorii în funcție de diverse caracteristici:

  • din punct de vedere al capacității acestora (între 80 și 5.000 de litri)
  • în funcție de numărul de serpentine
  • în funcție de tipul de izolație

În continuare ne vom opri la ultimele două puncte, în cazul primului punct fiind important de avut în vedere puterea instalată pe care o are sursa de încălzire și spațiul disponibil pentru montajul rezervorului.

În funcție de numărul de serpentine rezervoarele de acumulare se împart în:

  • puffere fără serpentină, ideale pentru centralele pe combustibil solid;
  • puffere cu o singură serpentină, recomandate pentru sistemele simple cu o singură sursă de căldură, fie că e vorba de o centrală termică, fie de panouri solare;
  • puffere cu două sau 3 serpentine, primele fiind utilizate în cazul instalațiilor cu două surse de căldură, ca de exemplu o centrală pe combustibil solid sau gazos și panouri solare, ce pot să funcționeze simultan, în cazul panourilor solare, suprafața mare a serpentinelor oferind un randament eficient. Pufferele cu 3 serpentine sunt ideale pentru sistemele cu principiu de condensare directă, în care centrala termică se alimentează atât cu combustibili lichizi, cât și solizi.

După tipul de izolație avem:

  • puffere cu izolație din poliuretan
  • puffere cu izolație din vată minerală

Rezervoarele de acumulare sunt izolate termic la exterior pentru accelerarea procesului de încălzire a apei, reducerea consumului de energie și păstrarea agentului termic la temperatura dorită pe o perioadă cât mai lungă de timp. Un puffer cu o izolație de calitate, chiar dacă va fi ceva mai scump, va contribui la un randament înalt al sistemului reducând mult pierderile de căldură păstrând agentul termic la o temperatură ridicată timp de câteva zile.

Sistemele de încălzire ce includ un puffer sunt mult mai performante, astfel cu mai puțin combustibil putem avea beneficii egale sau chiar superioare, ele contribuind în cazul sistemelor mixte și la reducerea poluării întrucât favorizează o ardere mai eficientă. Un alt aspect demn de luat în seamă este creșterea confortului, încălzirea nu necesită la fel de multă supraveghere și este mai echilibrată, iar agentul termic va fi mereu disponibil atunci când va fi nevoie. Și nu doar atât, durata de viață a întregului sistem va fi una mai lungă, iar cheltuielile vor scădea semnificativ odată cu reducerea pierderilor de energie termică.

Comentarii